Shutterstock
Yhdysvaltojen lähetystö Havannassa.

Havannan syndrooma: Oudot oireet vaivaavat agentteja

Yhdysvaltojen viranomaiset tutkivat joukkoa outoja agenttien sairastumisia, jotka saattavat olla mikroaaltoaseen aiheuttamia.

Havannan syndrooma

Oudot oireet vaivaavat Yhdysvaltojen tiedustelupalvelua Kuubassa.

Äkilliset ja selittämättömät oireet voivat olla lyhytaikaisia tai pysyviä. Diplomaatteja, agentteja ja sotilaita toimintakyvyttömiksi tekeviä oireita on esiintynyt vuodesta 2016.

Nyt The New York Timesissa julkaistu artikkeli valottaa Havannan syndrooman laajuutta ja osoittaa, että sitä on esiintynyt muuallakin kuin vain Kuuban pääkaupungissa.

Samanlaisia oireita on tavattu yli 60 henkilöllä, jotka ovat työskennelleet Yhdysvaltojen ulkoministeriölle muun muassa Venäjällä ja Kiinassa mutta myös Yhdysvaltojen maaperällä.

Tuorein tapaus on toukokuulta 2021.

Oireiden lähteeksi epäillään tuntematonta vihollistekniikkaa.

Oireita edeltää voimakas ääni

Sairastuneet ovat kertoneet kuulleensa ensin terävän äänen, minkä jälkeen kallossa on alkanut tuntua painetta. Sitten heille on ilmaantunut monenlaisia häiriöitä.

VIDEO: Havannan syndrooman uhri selittää tuntemuksiaan

Havannan syndrooman oireet

Havannan syndrooman oireita ovat muun muassa:

  • Pahoinvointi
  • Huimaus
  • Näköhäiriöt
  • Kävelyvaikeudet
  • Kuulon aleneminen
  • Unettomuus
  • Muistihäiriöt

Yhdysvaltalaisen raportin mukaan oireet viittaavat siihen, että ne on voinut aihuettaa ”tarkkaan suunnattu sykäyksittäinen radiotaajuusenergia”.

Vaikutus tunnetaan patenteista, joita ovat hakeneet mikroaaltojen käyttöä aseena tutkivat tahot.

Näin aallot voivat lamauttaa kehon

Useat tunnetut aseet tekevät vihollisen vaarattomaksi aalloilla.

Eräs ase vaikuttaa sisäkorvassa oleviin pieniin karvoihin sykäyksittäisillä radioaalloilla. Se aiheuttaa huimausta ja suunnistamisvaikeuksia ja vie tasapainon.

Karvat häiritsevät ionikanavia

Jos aallot saavat karvat värähtelemään, ne avaavat tai sulkevat tasapainoelimien aivoihin lähettämiä viestejä ohjaavat ionikanavat. Vasemmalla esitetään tilaa, jossa tasapainoaistin hermoimpulsseja on liikaa – oikealla niitä taas on liian vähän.

© Karl F. Kiefer et al.

Toinen ase lähettää mikroaaltoenergiaa. Energia imeytyy aivokudokseen ja aiheuttaa pienen mutta nopean lämpötilannousun, joka saa kudoksen laajenemaan.

Laajenemisääni aiheuttaa kallon sisällä paineaallon, joka on erittäin epämiellyttävä.

Syndrooma johtaa pysyviin aivovaurioihin

Tutkimus vuodelta 2019 osoitti, että syndrooma tuottaa osalle uhreista toistuvia aivotärähdyksiä muistuttavia aivovaurioita.

Havannan syndrooman aiheuttamia aivovaurioita

Aivokuvannuksissa on havaittu, että sairastuneiden agenttien aivoissa on muutoksia harmaassa ja valkoisessa aineessa eli kudoksissa, joissa on hermosoluja ja hermosolujen tukisoluja. Värit osoittavat, missä aivokudos on paisunut ja missä kutistunut.

© Ragini Verma et al.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden pyrkii The New York Timesin mukaan saamaan asian tutkittua perin pohjin.

Nimettömät lähteet sekä aiemman presidentin Trumpin että Bidenin hallinnosta ovat arvelleet, että syndrooman taustalla saattaisivat olla Venäjän sotilastiedustelupalvelut.