Science fiction -auto

Scifi muuttuu todeksi

Laseraseet, leijuva skeittilauta, androidit, teleportaatio... klassiset science fiction -keksinnöt ovat hyvää vauhtia muuttumassa todeksi. Tälle sivulle kokoamamme artikkelit esittelevät science fictionin ja todellisuuden tämänhetkistä suhdetta.

keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Science fiction ennustaa tulevaisuutta

Lukuisat tieteiskirjailijat ja tieteiselokuvien tekijät ovat esitelleet tulevaisuuden tekniikkaa, josta sittemmin on tullut totta.

Tieteiskirjallisuuden uranuurtaja Jules Verne kuvasi jo 1800-luvulla kuumatkoja, lasisia pilvenpiirtäjiä, suurnopeusjunia ja laskukoneita sekä maailmanlaajuisen viestintäverkon.

H. G. Wells kuvasi tieteisnovellissaan "The Land Ironclads" vuonna 1903 sota-ajoneuvon, josta tuli nykyaikaisen panssarivaunun esikuva.

Ray Bradbury puolestaan kertoi romaanissaan "Fahrenheit 451" vuonna 1953 pienistä näkinkenkäradioista, jotka oli työnnetty korvaan ja joista virtasi katkeamaton "äänen, musiikin ja puheen valtameri". "Näkinkengistä" tuli totta vuonna 2000, kun Apple esitteli puhelimien nappikuulokkeet.

Hollywoodin fantasioista todellisuudeksi

Hollywoodin suurissa science fiction -tuotannoissa elokuvantekijät ovat erikoistehosteiden kehittyessä voineet antaa mielikuvituksen laukata vapaasti ja esitellä toinen toistaan hurjempia tulevaisuuden koneita.

Lentävät autot, laseraseet, robotit, kosketusnäytöt ja älyvaatteet on kuvattu elokuvissa niin tarkasti, että ne vaikuttavat olevan melkein todellisia.

Joskus ne ovatkin jo todellisuutta, tai niiden toteutuminen on ainakin odotettavissa lähitulevaisuudessa.

Alla olevista artikkeleista voit lukea mielikuvituksellisten science fiction -keksintöjen ja arkipäivän elämämme välisestä suhteesta...

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: