Tilbage til fremtiden

Paluu tulevaisuuteen on jo menneisyyttä

Paluu tulevaisuuteen II -elokuvassa kuljetaan älyvaatteissa ja mennään töihin leijuvalla skeittilaudalla vuonna 2015. Elokuva osui monissa ennusteissaan hämmästyttävän oikeaan, mutta jotkin filmissä esiintyvät asiat ovat jo historiaa.

torstai 18. kesäkuuta 2015 teksti Lea Holtze

Tervetuloa tulevaisuuteen?

Hullu tiedemies Doc Brown ja hänen ystävänsä Marty McFly suhailevat ajasta toiseen DeLorean-autolla ja laskeutuvat lentävien autojen ja lateksivaatteisten ihmisten keskelle. Tervetuloa tulevaisuuteen 21. lokakuuta 2015.

Klassikkoelokuva Paluu tulevaisuuteen II vuodelta 1989 päästi katsojansa kurkistamaan tulevaisuuden keksintöihin aikana, jolloin kännyköistä, internetistä tai litteistä televisioista korkeintaan haaveiltiin.

Moni elokuvassa esitetty tulevaisuudenkuva kuitenkin osui hämmästyttävän hyvin kohdalleen.

Tulevaisuudesta on tullut nykypäivää

Paluu tulevaisuuteen -elokuvan tullessa teattereihin tuntui varmasti humpuukilta se, että McFlyn perhe pystyi käyttämään sormenjälkiään sekä maksuvälineenä että avaimina. Teknologiaintoilijat varmasti kuolasivat ajatellessaan ilman käsiä pelattavia tietokonepelejä ja jättimäisiä litteitä televisioruutuja, joilta pystyi katsomaan useaa kanavaa samanaikaisesti. Myös mahdollisuus soittaa videopuheluita nykyisen Skypen tai FaceTimen kaltaisten sovellusten kautta varmasti kutkutteli mielikuvitusta.

Kaikki nuo keksinnöt ovat kuitenkin nykyään jo yleisessä käytössä.

Microsoft esimerkiksi mullisti tietokonepelaamisen lopullisesti tuomalla markkinoille Xbox 360:een liitettävän Kinect-liikeohjaimen, joka mahdollistaa tietokonepelaamisen vartalon liikkeillä.

Miljoonissa kodeissa eri puolilla maailmaa katsotaan ohjelmia yhä suuremmista taulutelevisioista. Niitä on saatavilla jopa Ultra HD -kuvanlaadulla varustettuina kaarevina OLED-näyttöinä, jotka tuntuvat sulkevan katsojat kuvansa sisään.

Paluu tulevaisuuteen ennusti valvontayhteiskuntaa

Maailman nykymenoa arvostelevat huomauttavat, että Paluu tulevaisuuteen II ottaa kantaa myös tekniikan kääntöpuoleen, kun Marty saa potkut työnantajan tarkkailtua häntä salaa.

Valvontakameroita on nykyisin lähes paikassa kuin paikassa. Sivut, joilla vierailemme netissä, tallentuvat rekistereihin ja kauko-ohjattavat lennokit valvovat meitä ilmasta.

Kulman takanakaan ei välttämättä enää voi olla piilossa. Yhdysvaltalaistutkija on nimittäin kehittänyt valvontakameran, joka pystyy laserin avulla muodostamaan huipputeräviä kuvia kulman takana olevista kohteista.

Paluu tulevaisuuteen II siis ennusti tulevaa niin hyvin, että moni sen tulevaisuudenkuvista toteutui ennen aikojaan. Eivät kuitenkaan ihan kaikki.

Tekniikka on jo olemassa

Kun katsoo ulos ikkunasta, siellä ei vielä risteile kiemuraista liikenneverkkoa, jossa liikkuu lentäviä autoja.

Slovakiassa on kuitenkin jo vuodesta 1990 kehitetty autoa, joka muuttuu lentokoneeksi, kun sen kuusimetriset siivet avataan. Lentoauto on kehittäjien mukaan tulossa markkinoille vuonna 2017.

Video: Lentoauto Aeromobil 3.0 nousee siivilleen

Elokuvan legendaarinen, leijuva skeittilauta ei myöskään enää ole pelkkää unelmaa.

Niin kutsuttu hoverboard eli leijulauta on jo keksitty. Kanadalainen keksijä Catalin Alexandru Duru teki maailmanennätyksen lentämällä potkuritoimisella laudallaan 275,9 metriä.

Video: Ennätyksellinen leijulautalento

Myös yhdysvaltalainen Arx Pax -yhtiö on lanseerannut lentävän Hendo-skeittilautansa, jonka toiminta perustuu magneettitekniikkaan. Laudan sähkömagneettien ja sähköä johtavan alustan yhdistelmä leijuttaa lautaa muutaman senttimetrin korkeudessa.

Video: Lentävä Hendo-lauta vauhdissa

Paluu tulevaisuuteen: Marty ei olisi muodin huipulla

Elokuvassa on kuuminta muotia pitää kahta kravattia kaulassa ja housuja nurinpäin. Marty sulautuu joukkoon itsensä sitovilla kengillä ja älytakilla. Sellaisia tuskin on kenenkään tavallisen ihmisen vaatekaapissa.

Nike toi kaksi vuotta sitten markkinoille vastaavien kenkien näköiskopiot – mutta niiden nauhat pitää sitoa itse. Suunnittelija Tinker Hatfield on kuitenkin luvannut, että itsensä sitovat kengännauhat tulevat myyntiin vuonna 2015.

Yhtiö on myös kuuleman mukaan patentoinut järjestelmän, jossa kelalla varustetut, paristokäyttöiset kengät sitovat ja avaavat itse nauhansa.

Älyvaatteet ovat jo täällä

Älyvaatteita on kehitetty jo monenlaisia. Niissä on esimerkiksi integroituja lämmitys- ja tuuletusjärjestelmiä, GPS-laitteita ja elintoimintojen seurantalaitteita, jotka hälyttävät käyttäjänsä ruumiinlämmön tai liikkeiden muuttuessa tavallisesta poikkeaviksi.

Älyvaatteet eivät kuitenkaan vielä ole levinneet yleiseen käyttöön.

Docin elokuvassa hyödyntämä plastiikkakirurgia sen sijaan on, mutta hänen käyttämänsä nuorennusnaamiot ovat vielä keksimättä.

Niiden sijaan on kuitenkin kehitetty tekniikoita, joilla esimerkiksi rasvasoluja voidaan tuhota ultraäänellä. Niin liikakiloista pääsee eroon ilman kirurgin veistä.

Lue lisää scifistä ja todellisuudesta tästä.

Tulevaisuus meno-paluu

Ensimmäisessä Paluu tulevaisuuteen -elokuvassa vuodelta 1985 päähenkilö Marty McFly matkaa vuoteen 1955. Kaikki ei mene suunnitelmien mukaan, ja hänen tuleva äitinsä rakastuu häneen. Marty joutuu hieman puuttumaan historian kulkuun ja saattamaan vanhempansa yhteen.

Vuonna 1989 ilmestyneessä Paluu tulevaisuuteen II -filmissä Martyn pitää matkata vuoteen 2015, jotta hänen tuleva poikansa ei joudu päättämään päiviään vankilassa.

Paluu tulevaisuuteen III ilahdutti elokuvakansaa vuonna 1990. Siinä Marty McFly matkasi vuoteen 1885 pelastamaan ystävänsä Docin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: