Godzilla

Godzilla on mahdoton luomus

Verisuonet repeäisivät, luuranko luhistuisi ja elimistö läkähtyisi omaan lämpöönsä. Godzillan kaltaista eläintä ei oikeasti voisi olla olemassa.

torstai 8. toukokuuta 2014

Godzilla elokuvateattereissa

16. toukokuuta tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun yksi kuuluisimmista elokuvahirviöistä, Godzilla, nähtiin ensi kerran. Merkkipäivää juhlistetaan uudella elokuvalla, jossa hirviö on nyt yli 120-metrinen ja se tuhoaa suurkaupunkeja entistäkin hurjempana. Mitä suuremmaksi Godzilla kasvaa, sitä epärealistisemmaksi se muuttuu.

Galilei määritti mittasuhteet

Tutkijat, eläintieteilijät ja paleontologit ovat tutustuneet Godzillan eri versioihin. Niissä kaikissa, myös uusimmassa elokuvassa, hirviön koko aiheuttaa ongelmia.

Fysiikan lakien mukaan Godzillasta tulee sitä mahdottomampi, mitä enemmän sen koko kasvaa. Hirviön kokoa ei nimittäin voi vain kasvattaa ottamatta huomioon muita mittasuhteita. Galileo Galilei (1564–1642) kuvasi asiaa noin 400 vuotta sitten. Hänen viestinsä voidaan tiivistää seuraavasti: Jos kappaleen koko kaksinkertaistuu ja mittasuhteet pysyvät samoina, kappaleen massa kahdeksankertaistuu. Samalla kuitenkin pinta-ala kasvaa vain nelinkertaiseksi.

Galilein laskelmat tarkoittavat sitä, että hirviön olisi todella vaikeaa pysyä pystyasennossa. Se olisi mahdollista ainoastaan, jos olion jalat olisivat huomattavasti tukevammat. Toinen ongelma on se, että jos otuksen koko kaksinkertaistuu, sen massa kahdeksankertaistuu, jolloin lämmöntuontanto myös kahdeksankertaistuu, vaikka olion pinta-ala samalla vain nelinkertaistuu. Godzillan elimistö siis kävisi ylikierroksilla ja se saisi lämpöhalvauksen.

Luuranko luhistuu ja verisuonet repeävät

Godzillan elimistö ei kestäisi sen painon aiheuttamaa valtavaa rasitusta.

  • Luuranko luhistuisi. Uusimman Godzilla-elokuvan päähahmon luut eivät kestäisi sen valtavaa massaa, vaan hirviö sortuisi oman painonsa alle heti, kun se nousisi merestä kuivalle maalle.

  • Paksu nahka irtoaisi. Godzilla tunnetaan siitä, että kranaatit ja ohjukset eivät sitä hetkauta. Hirviöllä on siis suhteellisen paksu nahka. Jos eläimellä olisi haarniskan tapainen jäykkä nahka, se irtoaisi suurina levyinä joka kerta, kun eläin ottaisi askeleenkin.

  • Elimet tuhoutuisivat. Vaikka ohjukset eivät voisikaan tunkeutua paksun panssarinahan läpi, ne aiheuttaisivat voimakkaita paineaaltoja, jotka tuhoaisivat otuksen elimiä.

Lue artikkeli: Mallikelpoisia hirviöitä

Haluatko tietää lisää Godzillan elinkelpoisuudesta todellisuudessa – tiesitkö muuten, että siltä olisi kestänyt 2,5 minuuttia reagoida jalkaan ampumiseen? Lue artikkeli ”Mallikelpoisia hirviöitä” Tieteen Kuvalehden numerosta 8/2014:

Iso, isompi, isoin

Godzilla on kasvanut vuosien saatossa. Tässä hirviön mitat eri elokuvissa:

1954: Godzilla – King of the monsters

  • Pituus: 50 metriä

  • Paino: 20 000 tonnia

1998: Godzilla

  • Pituus: 90 metriä

  • Paino: 24 000 tonnia

2014: Godzilla

  • Pituus: 120–150 metriä

  • Paino: Yli 24 000 tonnia

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: