Shutterstock

Voiko pakkaus tehdä ruoasta haitallista?

Pakkauksista on löydetty melkein 3 000 eri kemiallista ainetta, joita voi päätyä elintarvikkeisiin. Niistä peräti 65 prosenttia on kiellettyjä. Katso mitkä.

Nykyään melkeinpä elintarvike kuin elintarvike ostetaan valmiiksi pakattuna. Pakkaukset ovat yleensä pahvia, muovia tai metallia.

Lontoon University Collegessa selvitettiin, paljonko pakkaukset sisältävät eri kemikaaleja ja millaista haittaa niistä voi olla ihmisille.

Tutkimuksessa löydettiin 2 881 elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvaa kemikaalia (FCC, food contact chemicals), joita voi siirtyä ruokaan ja juomaan eri pakkausmateriaaleista.

Kaksi kolmasosaa on kiellettyjä

Löydetyistä 2 881 kemikaalista vain 1 035 on hyväksytty elintarvikekäyttöön. Toisin sanoen noin 65 prosenttia niistä on kiellettyjä.

Monissa maissa elintarvikkeiden pakkauksissa ei saa esiintyä esimerkiksi fluoriyhdisteitä.

Osaa kemikaaleista ollaan kieltämässä, osalle taas aiotaan määrittää suurin sallittu kemiallisen altistuksen arvo. EU:ssa ei ole esimerkiksi sallittua käyttää bisfenoli A:ta alle kolmevuotiaiden lasten tuttipulloissa.

On perustettu FCCmigex-niminen tietopankki, jonka avulla on mahdollista selvittää FCC-aineiden esiintymistä elintarvikkeissa.