Näin huono viini muuttuu hyväksi

Lemahtaako juuri avattu viini rikille, palaneelle kumille, mädälle kananmunalle tai tulitikuille? Tilanne on pelastettavissa. Tarvitset vain viisisenttisen.

Onko mitään kaameampaa kuin se, että avaat hyvän viinipullon ja huomaatkin, että viini on juomakelvotonta?

Viini on parhaimmillaan elämys ja nautinto, mutta liian suuri tai vähäinen happi, home tai bakteerit voivat muuttaa lempiviininkin puistattavaksi kokemukseksi kaikille aisteille.

Jopa viisi prosenttia kaikista pulloviineistä menee pilalle syystä tai toisesta. Huono viini voi siis tulla eteen useammin kuin kerran.

©

TARJOUS SINULLE: Koe auringonpimennys Chilessä 1. luokassa

Viini kaipaa kolikkoa

Onneksi on olemassa järjettömän yksinkertainen temppu, jolla voi muuttaa rikinkatkuisen liemen jälleen maistuvaksi viiniksi. Temppu, jolla viini pelastuu, on kaiken kukkuraksi naurettavan halpa.

1 Eurocent Finland

Ainoa, mitä tarvitset, on viiden sentin kolikko. Sen tietysti täytyy olla pesty huolellisesti puhtaaksi.

Kolikot ovat usein hyvin likaisia, sillä ne kulkevat kädestä käteen, joten pidä huolta, että kuuraat kolikon kunnolla.

Kun sinulla nyt on puhtauttaan kiiltävä viisisenttinen, kaada kalliista mutta pettymykseksi osoittautuneesta pullosta itsellesi lasillinen.

Tipauta sen jälkeen viisisenttinen lasiin ja sekoita viiniä hetki teelusikalla.

Viini kokee kemian taikaa

Epämiellyttävä palaneen kumin, mädän kananmunan tai tulitikkujen haju johtuu virheestä viinin tuotannossa. Hapettumisprosessissa on jokin mennyt vikaan, ja viiniin on muodostunut tioleiksi kutsuttuja rikkiyhdisteitä.

Tässä kuvaan astuu pikkuruinen viisisenttinen, sillä se on pinnoitettu kuparilla. Kupari reagoi tiolien kanssa, jolloin muodostuu vaarattomia, mauttomia ja hajuttomia kuparisulfaattikiteitä.

Kun viisisenttinen on lionnut viinissä hetken, muutos on huomattava. Rikin haju ja maku ovat poissa, ja lasin voi kohottaa huulille ilman kuvotusta.

Muista kuitenkin poistaa kolikko lasista, ennen kuin viini valuu kurkustasi alas.

Huom.: Hopealusikalla on sama vaikutus viiniin kuin kuparirahalla. Voit käyttää sitä, jos kotona lojuu tarpeettomia hopealusikoita.