Onko mitään kaameampaa kuin se, että avaat hyvän viinipullon ja huomaatkin, että viini on juomakelvotonta?
Viini on parhaimmillaan elämys ja nautinto, mutta liian suuri tai vähäinen happi, home tai bakteerit voivat muuttaa lempiviininkin puistattavaksi kokemukseksi kaikille aisteille.
Jopa viisi prosenttia kaikista pulloviineistä menee pilalle syystä tai toisesta. Huono viini voi siis tulla eteen useammin kuin kerran.

TARJOUS SINULLE: Koe auringonpimennys Chilessä 1. luokassa
Joulukuussa Chilessä koetaan täydellinen auringonpimennys. Tieteen Kuvalehti tarjoaa sinulle mahdollisuuden kokea harvinaisen ilmiön ainutlaatuisella luksusmatkalla.
Olemme laatineet Chilen kohokohtia esittelevän upean lukijamatkan, joka huipentuu mustaan aurinkoon. Gourmetruokaa, maailmanluokan viinejä, uskomattomia vaellusretkiä ja taivaalla kiitäviä tähdenlentoja.
Majoitumme luksushotelleissa, saamme maistaa tähtikokki Francis Mallmannin grillierikoisuuksia ja saamme mahdollisuuden nauttia Patricio Celedónin legendaarista Viu 1:tä, jota pidetään yhtenä maailman parhaista malbec-viineistä.
Pääset myös retkelle, jolla ihaillaan Geminidien meteoriparvea. Matkan huipennuksena etsimme paikan, josta pääsemme seuraamaan tänä vuonna harvinaista täydellistä auringonpimennystä.
Kolme nopeaa matkasta:
- Minne: Chileen
- Milloin: 9.–15. joulukuuta
- Miksi: Saat unohtumattoman elämyksen
Lähde todelliselle seikkailulle Tieteen Kuvalehden mukana. Luvassa on unohtumaton elämys!
Mutta pidä kiirettä – paikkoja on rajattu määrä!
Viini kaipaa kolikkoa
Onneksi on olemassa järjettömän yksinkertainen temppu, jolla voi muuttaa rikinkatkuisen liemen jälleen maistuvaksi viiniksi. Temppu, jolla viini pelastuu, on kaiken kukkuraksi naurettavan halpa.

Ainoa, mitä tarvitset, on viiden sentin kolikko. Sen tietysti täytyy olla pesty huolellisesti puhtaaksi.
Kolikot ovat usein hyvin likaisia, sillä ne kulkevat kädestä käteen, joten pidä huolta, että kuuraat kolikon kunnolla.
Kun sinulla nyt on puhtauttaan kiiltävä viisisenttinen, kaada kalliista mutta pettymykseksi osoittautuneesta pullosta itsellesi lasillinen.
Tipauta sen jälkeen viisisenttinen lasiin ja sekoita viiniä hetki teelusikalla.
Viini kokee kemian taikaa
Epämiellyttävä palaneen kumin, mädän kananmunan tai tulitikkujen haju johtuu virheestä viinin tuotannossa. Hapettumisprosessissa on jokin mennyt vikaan, ja viiniin on muodostunut tioleiksi kutsuttuja rikkiyhdisteitä.
Tässä kuvaan astuu pikkuruinen viisisenttinen, sillä se on pinnoitettu kuparilla. Kupari reagoi tiolien kanssa, jolloin muodostuu vaarattomia, mauttomia ja hajuttomia kuparisulfaattikiteitä.
Kun viisisenttinen on lionnut viinissä hetken, muutos on huomattava. Rikin haju ja maku ovat poissa, ja lasin voi kohottaa huulille ilman kuvotusta.
Muista kuitenkin poistaa kolikko lasista, ennen kuin viini valuu kurkustasi alas.
Huom.: Hopealusikalla on sama vaikutus viiniin kuin kuparirahalla. Voit käyttää sitä, jos kotona lojuu tarpeettomia hopealusikoita.