Vesi korostaa viskin makua

Uusi tutkimus vahvistaa sen, mitä viskin tuntijat ovat tolkuttaneet vuosikymmeniä. Tilkka vettä tuo viskin maun kaikki vivahteet esiin.

Viski:

Veden kanssa vai ilman vettä? Tutkijat ratkaisivat pulman!

© Shutterstock

Kuten monet viskin ystävät voivat kertoa, viskiin kannattaa lisätä tilkka vettä, vaikka muuten joisit sen yleeensä paljaaltaan, sillä vesi saa jalon juoman maun kaikki vivahteet esiin.

Kaksi ruotsalaista tutkijaa Linné-yliopistosta on todistanut, että vesi todellakin tekee muutakin kuin laimentaa viskiä.

Ruotsalaistutkimus vahvistaa, että vesi voi aiheuttaa melko suuria muutoksia maussa. Tieteellinen selitys kuuluu niin, että viskin makuun vaikuttaa muun muassa guajakoli-niminen molekyyli, jota on suuria määriä etenkin savulta reilusti maistuvassa skottilaisessa viskissä.

Vesi korostaa makua

Guajakoli-molekyyli ei reagoi veden kanssa, vaan kulkeutuu nesteessä sinne, missä alkoholipitoisuus on suurin. Koska vesi painuu alle ja alkoholi nousee pintaan, myös guajakoli-molekyylit kohoavat ylöspäin. Ne asettuvat juoman pinnalle, jolloin niiden maistaminen ja haistaminen on helpompaa.

Riittääkö tippa?

Tutkimus osoittaa, että viskiin lisättävän veden määrällä on merkitystä.

Useimpien viskien alkoholipitoisuus on 40 prosenttia tai enemmän, ja makuelämys on suurin, kun viskiin sekoitetaan jopa 1/3 vettä niin, että juoman alkoholiprosentti alenee 27:ään.

Voit testata veden vaikutusta viskiin lisäämällä lasiin viskin joukkoon pari jääkuutiota, jolloin maku muuttuu sitä mukaa kuin jää sulaa.

Lue lisää makuaistista ja viidennestä perusmausta, umamista.