Shutterstock
Sokeri aiheuttaa riippuvuutta

Totuus sokerista

Sokeri palkitsee aivoja, mutta karkkihampaan kolotus ei vielä aiheuta riippuvuutta. Sen sijaan sinun pitää varoa, ettei sokeri johda epäterveelliseen elämäntapaan.

Sokeri aiheuttaa riippuvuutta enemmän kuin huumeet – TARUA

Syntipukki on kaloritiheys. Ei sokeri.

Näin todettiin alankomaalaisessa Maastrichtin yliopistossa, jossa tutkittiin ravintoaineiden kykyä aiheuttaa riippuvuusongelmia.

95 prosenttia vajaasta 1 500 koehenkilöstä koki ainakin yhden oireen ruokariippuvuudesta. He esimerkiksi söivät liikaa tai ruoka korvasi sosiaalisia aktiviteetteja. Vain harvoin syynä oli sokeri.

30 prosentilla oli ongelmia suolaisen ja rasvaisen ruoan vuoksi, ja 25 prosenttia tunsi olevansa riippuvainen makeasta ja rasvaisesta ruoasta. Sokeripitoinen mutta vähärasvainen ruoka aiheutti ongelmia vain 5 prosentille.

Sokeri tuottaa onnen tunteita soluihin

Niin sokeri kuin kokaiinikin vapauttavat dopamiinia, joka palkitsee soluja, mutta sokerin vaikutus on pienempi ja siten dopamiinin määrä voi palautua taas luonnolliselle tasolleen.

Kolme aivoaluetta ohjaa dopamiinin tuotantoa
© Shutterstock

Kolme aivoaluetta työssä

Aivojen mesolimbinen dopamiinijärjestelmä vastaa siitä, että seksi, ruoka ja sosiaalinen vuorovaikutus tuottavat hyvänolon tunteita. Järjestelmään kuuluvat ventraalinen tegmentaalinen alue, mielihyväkeskus (nucleus accumbens) ja prefrontaalinen aivokuori.

Sokeri tuo onnellisuutta soluihin
© Shutterstock

Ruoka vapauttaa dopamiinia

Ruoka saa ventraalisen tegmentaalisen alueen hermosolut vapauttamaan dopamiinia, joka lähettää järjestelmään mielihyvän ja palkitsemisen signaaleja. Suuri osa dopamiinista palaa hermosoluihin, kun esimerkiksi lopetamme syömisen.

Kokaiini tuo voimakkaan onnentunteen
© Shutterstock

Kokaiini tukkii dopamiinin paluureitin

Kokaiini estää dopamiinia palaamasta normaalisti hermosoluihin tukkimalla dopamiinia takaisin ottavat kanavat. Siksi dopamiinin määrä tiivistyy, ja se taas aiheuttaa voimakkaan euforian tunteen.

Ajatus siitä, että sokeri aiheuttaa enemmän riippuvuutta kuin kokaiini, sai tukea rottakokeista.

Ranskalaisen Bordeaux'n yliopiston kokeessa jyrsijät pitivät enemmän sokereihin kuuluvasta sukroosista kuin kokaiinista. Monet tutkijat eivät silti ole valmiit rinnastamaan sokeria huumeisiin muun muassa siksi, että narkomaanit saavat pahoja vieroitusoireita.

Vastaavia oireita ei ilmene sokerin käytön lopettavilla.

Lisäksi rotat söivät kokeessa puhdasta sokeria, mitä ihmiset harvoin tekevät, ja sillä saattoi olla vaikutusta sokerin tehoon, koska puhtaan sokerin kaloritiheys on huomattavan suuri.

Hedelmien sokeri lihottaa kuin tavallinen sokeri – TARUA

Brittiläisen The Journal of Nutrition -lehden asiantuntijat ovat tutkineet, miten pitkälti hedelmiä pitäisi välttää niiden sokeripitoisuuden vuoksi.

Yli 18 000 naisen painoa ja syömistapoja seurattiin 16 vuotta. Hedelmien nauttiminen osoittautui vähentävän lihavuusriskiä 13 prosenttia.

Hedelmissä sokeri tulee samassa paketissa kuin kuidut, vesi, antioksidantit ja muut ravintoaineet, jotka vaikuttavat ruoansulatukseen. Hedelmillä on myös suhteellisen suuri kylläisyysvaikutus kaloria kohden, kun taas tuotteet, joissa on paljon lisättyä tavallista sokeria, täyttävät vähemmän ja saavat syömään enemmän.

Sokerikulho
© Shutterstock

Puhdas sokeri

  • Vähäinen kylläisyysvaikutus
  • Ei ravintoarvoa
  • Sokeria on helppo syödä liikaa.
Greipin puolikas
© Shutterstock

Hedelmien sokerit

  • Tekevät kylläiseksi
  • Sisältävät vitamiineja ja mineraaleja
  • Sisältävät kuituja, joiden ansiosta sokeri imeytyy hitaammin.

Lisäksi moni tutkimus viittaa siihen, että hedelmien kuidut ja antioksidantit tuottavat maha-suolikanavaan suotuisan bakteerikasvuston, joka vaikuttaa aineenvaihduntaan ja voi auttaa painonhallinnassa.

Sokeri aiheuttaa diabeteksen – OSITTAIN TARUA

Liikapainoinen ihminen sohvalla

Korkea painoindeksi, korkea verenpaine, korkea kolesteroli ja perinnöllinen alttius lisäävät yhdessä diabeteksen riskiä.

© Shutterstock

Vuonna 2017 aiempia koetuloksia koonneessa tutkimuksessa todettiin, ettei sokerin syömisen ja diabeteksen välillä ole todistettavaa suoraa yhteyttä, vaikka sokeri voi epäsuorasti vaikuttaa tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen.

Diabetes heikentää kehon kykyä erittää insuliinia ja säädellä verensokeria, mikä usein johtaa liian korkeaan verensokeritasoon. Diabetes on kuitenkin monimutkainen sairaus, ja vaikka sokeri voi olla osa ongelmaa, korkean verensokerin syy ei välttämättä ole ravinnon sokeri.

Ensisijainen syntipukki ovat epäterveelliset elintavat. Diabetekselle alttiin suvun jäsenet voivatkin usein pitää taudin loitolla elämällä terveesti ja välttämällä ylimääräisiä kaloreita, jotka tuottavat kehoon rasvakerroksia.

Sokeripitoiset hedelmät voivat suorastaan alentaa diabeteksen riskiä.

Erään tutkimuksen mukaan sokeripitoiset juomat lisäävät diabeteksen riskiä jopa 30 prosenttia, mutta riski voi toisaalta vähentyä selvästi, jos otetaan huomioon painoindeksi. Se taas tukee ajatusta siitä, että syypää on pikemminkin lihavuus kuin sokeri.

Kiinalainen tutkimus osoittaa, että sokeripitoiset hedelmät voivat suorastaan alentaa diabeteksen riskiä. Tutkimuksessa seurattiin puolta miljoonaa koehenkilöä seitsemän vuotta. Päivittäinen hedelmien syönti tuotti 12 prosenttia alemman diabeteksen riskin.

Niillä koehenkilöillä, jotka tutkimuksen alkaessa sairastivat diabetesta, tautiin liittyvien haittavaikutusten kehittymisen riski oli peräti 13–28 prosenttia alhaisempi, jos he nauttivat hedelmiä yli kolme kertaa viikossa.