"Kevytlimsa on terveellisempää" - Tarua
Vuonna 2015 julkaistu limsoja koskeva eurooppalainen kokoomatutkimus paljasti niiden vaikutuksen riippuvan laadusta. Toisin sanoen kuluttajien tekemillä valinnoilla on merkitystä.
Niillä henkilöillä, jotka suosivat keinotekoisesti makeutettuja juomia, kokonaisenergiansaanti oli pienempi ja paino pysyi paremmin hallinnassa kuin niillä, jotka joivat vastaavia sokeroituja vaihtoehtoja.
Tulos ei kuitenkaan tarkoita välttämättä, että kevytlimsat edistävät terveyttä pitkällä aikavälillä.
Vuonna 2019 julkistettiin 50 tutkijan tekemä seurantatutkimus, johon osallistui yli 450 000 eurooppalaista keskimäärin 16 vuotta.





Sokeri
Sokerista voi saada liikaa energiaa, jolloin paino nousee helposti. Siksi vuosien saatossa on kehitetty erilaisia keinotekoisia makeutusaineita. Kasojen koko ilmaisee sitä määrää ainetta, joka makeuttaa yhtä paljon kuin sokerikasa.
Aspartaami
180 kertaa niin makeaa kuin sokeri
- Keksitty: 1965
- Alkuperä: Keinotekoinen
- Käytetään mm.: Coca-Cola Light -limsassa
Asesulfaami K
200 kertaa niin makeaa kuin sokeri
- Keksitty: 1967
- Alkuperä: Keinotekoinen
- Käytetään mm.: Pepsi Max -limsassa aspartaamin kanssa
Stevioli
250 kertaa niin makeaa kuin sokeri
- Keksitty: 1931
- Alkuperä: Luonnollinen
- Käytetään mm.: Coca-Cola Life -limsassa sokerin kanssa
Sukraloosi
660 kertaa niin makeaa kuin sokeri
- Keksitty: 1976
- Alkuperä: Keinotekoinen
- Käytetään mm.: Diet Mountain Dew -limsassa aspartaamin ja asesulfaami K:n kanssa
Kävi ilmi, että mitä tahansa limsoja juovien ylikuolevuus eli kuolleisuuden lisäys oli 17 prosenttia verrattuna niihin, jotka eivät niitä juoneet.
Sokeroidut limsat suurensivat ruoansulatuselimistön sairauksien riskiä, ja kevytversiot altistivat sydän- ja verisuonisairauksille. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, johtuvatko terveyshaitat nimenomaan limsoista.
On nimittäin mahdollista, että niitä juovilla on useammin erilaisia huonoja elintapoja.
"Aspartaami aiheuttaa syöpää" - Tarua
Vaikka aspartaami on keinotekoista, se hajoaa elimistössä niiksi luonnollisiksi aineiksi, joita esimerkiksi lihan ja kasvisten proteiinit sisältävät.
Tutkimusnäyttö riittää kahden suurimman länsimaisen elintarviketurvallisuusviranomaisen – Euroopan unionin EFSA:n ja Yhdysvaltojen FDA:n – mukaan määrittämään turvallisen päiväsaannin eli ADI-arvon.

EU:ssa ylärajaksi on hyväksytty 40 milligrammaa vuorokaudessa painokiloa kohti.
Käytännössä se tarkoittaa, että 70 kiloa painava henkilö voi käyttää 2 800 milligrammaa aspartaamia päivittäin.
Tutkimusten mukaan kevytlimsat huijaavat aivoja uskomaan, että kaloreita on pian tulossa. Vaikka ajatus kuulostaakin hyvältä, keinotekoisesti makeutettujen juomien suosimiseen liittyy myös negatiivisia seurauksia. Katso video ja opi lisää.
"Kevytlimsojen myynti kasvaa" - Totta
Keskimääräinen vyötärönympärys on pidentynyt selvästi 40:n viime vuoden aikana, eikä ole ihme, että vähän energiaa sisältävät juomat houkuttelevat painonhallinnan kanssa kipuilevia.
Niitä myydäänkin jatkuvasti enemmän. Maailman terveysjärjestön (WHO) tilastojen mukaan lihavien määrä kolminkertaistui vuosien 1975 ja 2016 välillä ja ihmisiä, jotka ylittävät merkittävän lihavuuden rajana pidettävän painoindeksin 30, on tätä nykyä 650 miljoonaa.
WHO:n raportti kertoo, että merkittävästi lihavien osuus koko väestöstä on Pohjois- ja Etelä-Amerikassa jo niinkin suuri kuin 29 %

Painoindeksi yli 30
- Oranssi: Pohjois- ja Etelä-Amerikka
- Keltainen: Eurooppa
- Sininen: Afrikka
- Vihreä: Kaakkois-Aasia