Totta vai tarua: Purukumi jää mahaan vuosikausiksi

Voiko purukumin nielaiseminen olla vaarallista eli voiko se jäädä suolistoon kiinni, vai sulaako se yhtä helposti kuin muu ruoka?

Voiko purukumin nielaiseminen olla vaarallista eli voiko se jäädä suolistoon kiinni, vai sulaako se yhtä helposti kuin muu ruoka?

Shvaygert Ekaterina // Shutterstock

Uskomus on vanha ja sitkeähenkinen.

Joidenkin versioiden mukaan purukumi voi jäädä ruoansulatuselimistöön jopa seitsemäksi vuodeksi, koska se tarttuu mahalaukun seinämään eikä siksi kulkeudu suolistoon saakka.

Uskomus ei perustu tosiasioihin. Purukumi kulkee suusta ruokatorven kautta mahalaukkuun ja sieltä suolistoon ja poistuu ulosteen mukana noin 24 tunnissa aivan kuten muutkin suupalat.

Purukumi sujahtaa suoliston läpi helposti

Purukumi ei pääse tarttumaan mahalaukun seinämään tai muuallekaan ruoansulatuselimistöön sen enempää kuin kitalakeenkaan, koska sen ympärillä on koko ajan nestettä.

Purukumi koostuu kumimaisesta perusmassasta, jossa on maku-, väri- ja makeutusaineita.

Osa aineksista, kuten sokeri tai muut makeutusaineet, hajoavat mahalaukussa tai suolistossa, mutta itse perusmassa ei juuri sula elimistössä.

Se kulkee ohut- ja paksusuolen läpi lähes muuttumattomana. Suolen seinämien lihasliikkeet liikuttavat sitä eteenpäin, ja lopulta se poistuu elimistöstä muun ulostemassan mukana.

Näin ruoka kulkee kehon läpi:

Jos satut nielaisemaan purukumin, se kulkee elimistösi läpi aivan niin kuin kaikki muukin, mitä syöt.

Syljen entsyymit käynnistävät ruoansulatuksen, joka ottaa ruoasta ravinteet talteen ja työntää jätteet ulos.