Hedelmissä voi esiintyä erilaisia pieneliöitä ja eri kasvinsuojeluaineiden jäämiä, eikä vedellä huuhteleminen poista välttämättä kuin osan niistä.
Kaikki mikrobit, kuten bakteerit, ja torjunta-aineet eivät kiinnity yhtä lujasti hedelmään. Osa niistä muodostaa peitteen, osa taas tunkeutuu kuoren läpi.
Esimerkiksi omenassa voi olla salmonella-, listeria- ja kolibakteereita, noroviruksia, ameboja tai suolinkaisia, jotka aiheuttavat mahavaivoja tai myrkytysoireita. Yleensä terveydelle haitalliset mikrobit huuhtouvat kuitenkin hyvin pois.
Torjunta-ainejäämistä on sen sijaan vaikeampi päästä eroon, sillä niiden on tarkoituskin liimautua hedelmiin ja kasviksiin, jotta ne antavat suojaa tuholaisia ja tauteja vastaan.
Vain pieni osa kasvinsuojeluaineista on poistettavissa kokonaan, ja monia niistä on turha edes yrittää pestä pois.
Hedelmät ja kasvikset kannattaa kaikesta huolimatta huuhdella aina. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan neljällä lapsella kymmenestä on hälyttävän korkea torjunta-ainetaso muun muassa siksi, että he ovat syöneet hedelmät ja kasvikset huuhtelemattomina. Aineiden kertyminen voi esimerkiksi huonontaa sperman laatua ja aiheuttaa syöpää, epämuodostumia ja Parkinsonin tautia.
Siksi elintarvikkeiden torjunta-ainepitoisuuksille on määritetty raja-arvot.
Mikrobit pilaavat hedelmiä
Hedelmiä tuottavilla kasveilla elää luonnostaan pieneliöitä.
Kun hedelmä menettää suojansa vaikka kuoren vaurioituessa, mikrobit pääsevät hedelmälihaan. Seurauksena on pilaantuminen, joka näkyy täplinä.
Pilaantuneita kohtia ei kannata yrittää pestä pois, sillä ne ulottuvat pintaa syvemmälle. Hedelmissä ei normaalisti elä ihmisen taudinaiheuttajia.