Shutterstock
puraisu omenasta

Kuinka hyvin huuhtelu puhdistaa hedelmät?

Useimmat hedelmät kehotetaan huuhtelemaan ennen syömistä. Irrottaako vesi todellakin kaikki bakteerit ja torjunta-ainejäämät hedelmistä?

Hedelmissä voi esiintyä erilaisia pieneliöitä ja eri kasvinsuojeluaineiden jäämiä, eikä vedellä huuhteleminen poista välttämättä kuin osan niistä.

Kaikki mikrobit, kuten bakteerit, ja torjunta-aineet eivät kiinnity yhtä lujasti hedelmään. Osa niistä muodostaa peitteen, osa taas tunkeutuu kuoren läpi.

Esimerkiksi omenassa voi olla salmonella-, listeria- ja kolibakteereita, noroviruksia, ameboja tai suolinkaisia, jotka aiheuttavat mahavaivoja tai myrkytysoireita. Yleensä terveydelle haitalliset mikrobit huuhtouvat kuitenkin hyvin pois.

Torjunta-ainejäämistä on sen sijaan vaikeampi päästä eroon, sillä niiden on tarkoituskin liimautua hedelmiin ja kasviksiin, jotta ne antavat suojaa tuholaisia ja tauteja vastaan.

Vain pieni osa kasvinsuojeluaineista on poistettavissa kokonaan, ja monia niistä on turha edes yrittää pestä pois.

Hedelmien myrkyt ja mikrobit

Torjunta-aineet ja pieneliöt voivat tunkeutua hedelmään, eivätkä ne siten huuhtoudu pois.

pieneliöitä omenassa
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1: Pieneliöt täplittävät

Hedelmät ovat mikrobien luonnollisia elinympäristöjä sisusta myöten. Mikrobitoiminta aiheuttaa pilaantumista, johon huuhtelu ei auta. Pilkut eivät ole kovin vaarallisia.

bakteereja omenassa
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2: Bakteerit ovat irtonaisia

Taudinaiheuttajamikrobit, jotka voivat olla bakteereja ja viruksia, voivat päätyä hedelmiin kastelun yhteydessä. Saastuminen on pinnallista, ja mikrobit on helppo pestä pois.

pesticider æble
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3: Torjunta-aine imeytyy

Osa kasvinsuojeluaineista jää pintaan ja huuhtoutuu pois, osa taas kiinnittyy tiukasti. Joillekin aineille on ominaista imeytyminen kuoren läpi. Siksi niitä ei ole mahdollista pestä pois.

Hedelmät ja kasvikset kannattaa kaikesta huolimatta huuhdella aina. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan neljällä lapsella kymmenestä on hälyttävän korkea torjunta-ainetaso muun muassa siksi, että he ovat syöneet hedelmät ja kasvikset huuhtelemattomina. Aineiden kertyminen voi esimerkiksi huonontaa sperman laatua ja aiheuttaa syöpää, epämuodostumia ja Parkinsonin tautia.

Siksi elintarvikkeiden torjunta-ainepitoisuuksille on määritetty raja-arvot.

Mikrobit pilaavat hedelmiä

Hedelmiä tuottavilla kasveilla elää luonnostaan pieneliöitä.

Kun hedelmä menettää suojansa vaikka kuoren vaurioituessa, mikrobit pääsevät hedelmälihaan. Seurauksena on pilaantuminen, joka näkyy täplinä.

Pilaantuneita kohtia ei kannata yrittää pestä pois, sillä ne ulottuvat pintaa syvemmälle. Hedelmissä ei normaalisti elä ihmisen taudinaiheuttajia.

Torjunta-ainejäämissä on eroa

Hedelmien, marjojen ja kasvisten torjunta-ainepitoisuudet vaihtelevat. Tässä määrien ääripäät: