Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

puraisu omenasta

Kuinka hyvin huuhtelu puhdistaa hedelmät?

Useimmat hedelmät kehotetaan huuhtelemaan ennen syömistä. Irrottaako vesi todellakin kaikki bakteerit ja torjunta-ainejäämät hedelmistä?

Shutterstock

Hedelmissä voi esiintyä erilaisia pieneliöitä ja eri kasvinsuojeluaineiden jäämiä, eikä vedellä huuhteleminen poista välttämättä kuin osan niistä.

Kaikki mikrobit, kuten bakteerit, ja torjunta-aineet eivät kiinnity yhtä lujasti hedelmään. Osa niistä muodostaa peitteen, osa taas tunkeutuu kuoren läpi.

Esimerkiksi omenassa voi olla salmonella-, listeria- ja kolibakteereita, noroviruksia, ameboja tai suolinkaisia, jotka aiheuttavat mahavaivoja tai myrkytysoireita. Yleensä terveydelle haitalliset mikrobit huuhtouvat kuitenkin hyvin pois.

Torjunta-ainejäämistä on sen sijaan vaikeampi päästä eroon, sillä niiden on tarkoituskin liimautua hedelmiin ja kasviksiin, jotta ne antavat suojaa tuholaisia ja tauteja vastaan.

Vain pieni osa kasvinsuojeluaineista on poistettavissa kokonaan, ja monia niistä on turha edes yrittää pestä pois.

Hedelmien myrkyt ja mikrobit

Torjunta-aineet ja pieneliöt voivat tunkeutua hedelmään, eivätkä ne siten huuhtoudu pois.

Hedelmät ja kasvikset kannattaa kaikesta huolimatta huuhdella aina. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan neljällä lapsella kymmenestä on hälyttävän korkea torjunta-ainetaso muun muassa siksi, että he ovat syöneet hedelmät ja kasvikset huuhtelemattomina. Aineiden kertyminen voi esimerkiksi huonontaa sperman laatua ja aiheuttaa syöpää, epämuodostumia ja Parkinsonin tautia.

Siksi elintarvikkeiden torjunta-ainepitoisuuksille on määritetty raja-arvot.

Mikrobit pilaavat hedelmiä

Hedelmiä tuottavilla kasveilla elää luonnostaan pieneliöitä.

Kun hedelmä menettää suojansa vaikka kuoren vaurioituessa, mikrobit pääsevät hedelmälihaan. Seurauksena on pilaantuminen, joka näkyy täplinä.

Pilaantuneita kohtia ei kannata yrittää pestä pois, sillä ne ulottuvat pintaa syvemmälle. Hedelmissä ei normaalisti elä ihmisen taudinaiheuttajia.

Torjunta-ainejäämissä on eroa

Hedelmien, marjojen ja kasvisten torjunta-ainepitoisuudet vaihtelevat. Tässä määrien ääripäät:

 • Eniten torjunta-aineita sisältävät

  Kirsikka
  Mango
  Pinaatti
  Omena
  Lehtiselleri
  Papaija
  Päärynä
  Viinirypäle

 • Vähiten torjunta-aineita sisältävät

  Parsa
  Purjo
  Banaani
  Kurkku
  Sieni
  Sipuli
  Valkosipuli
  Vesimeloni

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota