Miten korkki saadaan kuohuviinipulloon?

Miten on mahdollista, että paljon pullonkaulaa leveämpi korkki saadaan mahtumaan paikalleen?

Champagneprop

Kuohuviinipullon korkkitammesta tehtyjä korkkeja puristetaan niin voimakkaasti kasaan, että ne mahtuvat pullonkaulaan. Ennen käyttöä korkin läpimitta on yleensä 31 millimetriä, vaikka pullonkaulan sisämitta on vain 18 millimetriä.

Kaulan sisällä korkki laajenee niin, että pullosta tulee tiivis ja se kestää viinin käymisessä syntyvän 4–6 ilmakehän paineen. Korkin yläosa, joka jää kaulan ulkopuolelle, laajenee vähitellen alkuperäiseen kokoonsa.

Näin korkki pannaan paikalleen

1. Aito korkkitulppa koostuu pienistä korkkitammen kuoren palasista, jotka on liimattu yhteen. Rakenne on joustava.

2. Korkki puristetaan kasaan niin, että sen läpimitta on enää noin puolet alkuperäisestä. Se työnnetään pulloon käsin tai paineilmalla.

3. Korkki laajenee ja tekee pullosta niin tiiviin, että sinne voi syntyä viinin käymisen aikana 4–6 ilmakehän paine. Pullon suun ulkopuolelle jäävä korkin osa laajenee vähitellen ja saa kuohuviinipullonkorkille ominaisen, herkkusientä muistuttavan, muodon.