Shutterstock
Pinaatti

Saako pinaattia lämmittää uudelleen?

Vanhan neuvon mukaan pinaattia tai persiljaa sisältäviä ruokia ei pitäisi syödä lämmitettyinä. Lämmittäminen sinänsä ei ole vaarallista, vaan riski piilee siinä, jos kasviksia ei ole puhdistettu kunnolla tai ruokaa on säilytetty väärin.

Saako pinaattia lämmittää uudelleen?

Pinaattia tai persiljaa voi lämmittää uudelleen, jos kasvikset on puhdistettu hyvin ennen keittämistä, paistamista tai leipomista ja ruokaa on säilytetty oikein.

Miksi uudelleen lämmitetystä pinaatista voi tulla kipeäksi?

Kysymyksessä on vanha elintarvikehygieniaa koskeva neuvo. Sinänsä pinaatti tai persilja ei tee ruoasta helposti pilaantuvaa, jos sen valmistuksessa ja säilytyksessä ei ole otettu turhia riskejä. Ongelmia voi syntyä, jos pinaattia tai persiljaa ei ole pesty huolellisesti, ruokaa ei ole kypsennetty ja sitä säilytetään liian lämpimässä.

Riskitekijöinä pidetään kasvien pintaan tarttunutta multaa ja erityisesti sen sisältämiä maabakteereja.

Sen lisäksi, että ne voivat lisääntyä sopivissa oloissa nopeasti haitallisessa määrin, ne myös tuottavat typpiyhdisteistä nitriittiä, jos ruokaa ei valmisteta ja säilytetä oikein.

Nitriitti on ihmiselle haitallinen aine, joka heikentää veren hapenkuljetuskykyä ja voi muodostaa elimistössä syövälle altistavia yhdisteitä. Aikuiselle turvallisena vuorokausiannoksena pidetään alle yhtä milligrammaa nitriittiä painokiloa kohti.

Lapsille taas nitriitti on vaarallista jo paljon pienempinä pitoisuuksina. Nitriitti ei hajoa ruoanvalmistuksen aikana. SIksi on tärkeää, että kasvikset puhdistetaan huolellisesti.

Sen jälkeen pinaatin uudelleen lämmittäminen ei ole riski.

Pinaatti

Pinaatin voi lämmittää uudelleen.

© Shutterstock

Muiden ruuan raaka-aineiden uudelleen lämmittäminen

Joidenkin raaka-aineiden uudelleen lämmittämisessä kannattaa olla tarkkana. Listalla olevia aineita voi lämmittää uudelleen, kunhan sen tekee oikein. Muuten voi sairastua.

Kanan uudelleen lämmittäminen

Kanaa voi lämmittää uudelleen. Liha pitää kuitenkin lämmittää vähintään 75 asteeseen. Lämmitettäessä kannattaa käyttää paistomittaria.

Riisin uudelleen lämmittäminen

Jos riisi on ollut liian pitkään huoneenlämmössä, sen syöminen voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Syynä ei ole uudelleen lämmittäminen vaan maaperässä, vesistöissä, kasveissa, ilmassa ja pölyssä yleiset itiölliset Bacillus cereus -bakteerit. Elintarvikkeisiin joutuneet itiöt kestävät kuumennuksen mikroaaltouunissa ja pystyvät lisääntymään ruoassa jäähtymisen aikana.

Perunoiden uudelleen lämmittäminen:

Riisin tavoin perunakin voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen, jos se on ollut liian kauan jääkaapissa. Perunoissa voi nimittäin viihtyä Clostridium botulinum -bakteeri, joka tuottaa vaarallista hermomyrkkyä. Bakteeri voi alkaa lisääntyä perunoiden jäähdytyksen aikana kosteissa oloissa, ole siis tarkkana, että jäähdytät perunat heti.