Pinta saa ketsupin valumaan

Ketsuppi ei enää koskaan jää jumiin pullon sisäpinnalle. Tutkijat ovat kehittäneet vahasprayn, joka saa jokaisen ketsuppipisaran ulos pullosta.

Vastaanhangoitteleva ketsuppi

Nyt ei enää tarvitse taistella ketsupin kanssa, joka ei halua tulla ulos pullosta: uusi pintakäsittely saa punaisen massan valumaan lautaselle.

© Shutterstock

Avaat ketsuppipullon ja käännät sen ylösalaisin – mitään ei valu ulos.

Yhteistyöhaluttomat ketsuppipullot, jotka pitävät itsepintaisesti kiinni ketsupista, ovat monelle tuttu ilmiö, mutta nyt taistelut niiden kanssa ovat vihdoin ohi.

Coloradon valtionyliopistossa USA:ssa tutkijat ovat kehittäneet vaarattomasta ja syötävästä mehiläis- ja palmuvahasta pinnan, joka saa viimeisenkin ketsuppipisaran valumaan pullosta lautaselle.

Materiaalit hylkivät toisiaan

Pinnan salaisuus on se, että vaha on poolitonta. Toisin sanoen sen molekyylien sähkövaraus on tasaisesti jakautunut. Ketsupin kaltaiset vettä sisältävät nesteet sen sijaan ovat poolisia eli niiden molekyyleissä on toisella puolella enemmän elektroneja.

Molekyylien eri polaarisuus aiheuttaa sen, että aineet eivät sitoudu toisiinsa vaan hylkivät toisiaan.

Vaha voi korvata myrkylliset aineet

Yleensä pintoja käsitellään vettähylkiviksi fluorihiilellä. Se voi kuitenkin suurina määrinä olla myrkyllistä, kun taas uusi vahakäsittely on vaaratonta.

Katso tästä, miten pisarat helmeilevät vahapinnalla: