Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologia - Ruoka-aineet

Pikakahvin valmistusmenetelmä

Pitääkö paikkansa, että pikakahvi saadaan aikaan pakastekuivattamalla? Millaisesta valmistusmenetelmästä on kysymys?

Pikakahvin valmistaminen on monimutkainen prosessi. Lähtökohtana on ”tavallinen” keitetty kahvi, jonka sisältämät maku- ja aromiaineet saadaan parhaiten talteen korkeassa lämpötilassa. Aluksi kuumasta kahvinesteestä haihdutetaan vettä, jotta siitä tulee erittäin vahvaa. Seuraavaksi tämän väkevöityneen kahvin lämpötilaa lasketaan vähitellen niin, että se alkaa lopulta jäätyä. Sitten kahvihyhmään puhalletaan typpeä ja hiilidioksidia ilmavuuden lisäämiseksi. Lopuksi kahvi pakastetaan. Tässä vaiheessa kahvin lämpötila laskee -50 asteeseen. Pakastettu kahvi näyttää suurilta suklaahiutaleilta. Seuraavaksi nämä verrattain karkearakenteiset hiutaleet hienonnetaan kuivaamista varten. Tuulettimilla aikaansaatu ilmavirta haihduttaa jäisestä kahvista ylimääräisen kosteuden, ja lopputuloksena on kuiva pikakahviuute. Monivaiheinen pakastekuivausmenetelmä on kallis, sillä se vaatii paljon energiaa. Sillä on kuitenkin kiistattomia etuja, joiden vuoksi sitä käytetään nykyään jo melko yleisesti elintarviketeollisuudessa. Pakastekuivauskäsittely on varsin hellävarainen raaka-aineiden sisältämille ravintoaineille ja solura-kenteille. Koska pakastekuivattujen tuotteiden kosteusprosentti on alle kolme, ne pysyvät oikein säilytettyinä pitkään käyttökelpoisina.

Lue myös:

Ruoka-aineet

Milloin kahvi virkistää eniten?

0 minuuttia
Ruoka-aineet

Tutkijat: Näin monta kuppia pitää juoda joka päivä

6 minuuttia
Ruoka-aineet

ÄÄNESTÄ: Vaihtaisitko pihvin keinolihaan?

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota