Pieneliöt kärsivät janosta suolatussa ruuassa

Minkä ominaisuuden ansiosta suola sopii elintarvikkeiden säilöntäaineeksi?

Minkä ominaisuuden ansiosta suola sopii elintarvikkeiden säilöntäaineeksi?

Photo by Jason Tuinstra on Unsplash

Säilönnän tavoitteena on aina estää elintarvikkeiden pilaantuminen, haitalliset väri- ja rakennemuutokset sekä ravintoarvon liiallinen heikkeneminen ruoka-aineiden omien solujen aineenvaihdunnan ja entsyymien ja pieneliöiden toiminnan takia.

Suolaus hillitsee mikrobien lisääntymistä ruuassa.

Mikrobit tarvitsevat vettä. Ruuan säilyvyyden kannalta ei ole aina ratkaisevaa veden kokonaismäärä vaan se, miten helposti vesi on mikrobien käytettävissä, eli veden aktiivisuus.

Suola vähentää veden aktiivisuutta ja hillitsee siten mikrobitoimintaa.