Jos sattuu pudottamaan ruokaa, ei pidä hätääntyä: kun nostaa sen lattialta viidessä sekunnissa, se on yhä syötävää. Näin sanoo vanha viisaus.
Tieteen näkökulmasta tarkasteltuna sääntöä ei voi kuitenkaan pitää yleispätevänä. On nimittäin todettu, että se, miten nopeasti ja pahasti ruoka-aine lattialle pudottuaan pilaantuu, riippuu sen ominaisuuksista.
Bakteerit tarttuvat ahnaammin rasvaisiin, tahmeisiin ja kosteisiin ruoka-aineisiin, kuten leikkelemakkaraan ja tahnamaiseen levitteeseen, kuin keksien tai pähkinöiden kaltaisiin koviin ja kuiviin syötäviin.
Eri puolilla maailmaa on tutkittu, kuinka hyvin viiden sekunnin sääntö pätee. Tuloksissa on vaihtelua ja tulkinnanvaraisuutta, mutta näyttää siltä, että bakteerien määrä riippuu siitä, kuinka nopeasti ruoka nostetaan lattialta, vaikka saastuminen tapahtuu välittömästi.