Paprikoiden polttavimmat osat

Olen kuullut, että paprikan väkevyyttä voi vähentää poistamalla siitä siemenet. Olen tehnyt niin, mutta tulos ei ole toivottu. Miksi?

Chili
© Photo by Elle Hughes on Unsplash

Toisin kuin yleisesti luullaan paprikoiden eli chilihedelmien väkevyys ei johdu siemenistä. Chilien polttavan maun saa aikaan kapsaisiini- eli kapsikiini-niminen aine, jota on eniten hedelmien sisäseinissä ja siemenistukassa.

Koska siemenet eivät tuota kapsaisiinia, ne eivät myöskään maistu suussa väkeviltä, jos kyse on tuoreesta hedelmästä. Sen sijaan kuivatun chilin siemenet voivat tuntua polttavilta, koska niihin saattaa keräytyä kapsaisiinia hedelmän muista osista. Kapsaisiini ei ole ihmiselle vaarallinen aine, vaikka se on eräänlainen hermomyrkky.

Sen tiedetään hillitsevän särkyä. Aineen teho perustuu ilmeisesti siihen, että se aktivoi kehon oman kivunlievitysjärjestelmän ja estää omalla ”kirvelyvaikutuksellaan” muita kipuärsykkeitä siirtymästä hermoja pitkin aivoihin. Suun hermopäätteet reagoivat kapsaisiiniin niin kuin happoon.

Polte on yleensä siedettävä, etenkin, jos on totutellut vähitellen voimakkaaseen makuun, mutta kipukynnys voi toki myös ylittyä. Suun huuhteleminen vedellä ei suuremmin auta, sillä öljynä kapsaisiini ei liukene veteen.

Vesi voi jopa pahentaa poltetta levittämällä kapsaisiinia kaikkialle suuhun. Kirvelyä kannattaakin yrittää lievittää joko miedolla maitotaloustuotteella, kuten maidolla tai piimällä, tai syömällä leipää, pastaa tai riisiä. Paprikat eivät ole pippureita. Syynä väärinkäsitykseen on se, että Kolumbus käytti niistä chilipippuri-nimeä. Hän rinnasti väkevät paprikat polttaviin pippureihin.