Shutterstock

Paljon hyötyä pienistä aalloista

Työpaikalleni ei ole hankittu mikroaaltouunia, koska yksi työtovereistani vastustaa sitä. Hän uskoo, että mikroaallot ovat terveydelle haitallisia ja niillä kuumennettu ruoka voi aiheuttaa syöpää. Onko hänen käsityksessään perää?

Mikroaallot ovat sähkömagneettisia aaltoja, joiden aallonpituus vaihtelee noin 1 millimetristä 1 metriin. Niitä on käytetty hyödyksi muun muassa tutka- ja viestintätekniikassa mutta myös ruuan valmistuksessa ja kuumennuksessa mikroaaltouunissa. Mikroaaltojen vaikutuksesta ruuan sisältämät vesi- ja rasvamolekyylit alkavat liikkua niin suurella nopeudella, että syntyy lämpöä ja ruoka kuumenee nopeasti.

Menetelmän turvallisuutta on usein epäilty. Mikroaaltojen on väitetty muun muassa aiheuttavan ruuassa haitallisia kemiallisia muutoksia. Useimmat alan asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että epäilyt ovat perusteettomia. Mikroaallot eivät ole riittävän voimakkaita, jotta ne voisivat saada aikaan ruuassa terveyttä vaarantavia muutoksia.

Mikroaaltouunissa valmistettu ruoka on päinvastoin usein ravintoarvoltaan parempaa kuin kattilassa kypsennetty, sillä lyhyen kypsennysajan aikana esimerkiksi vihanneksista ei ehdi tuhoutua niin paljon vitamiineja kuin vedessä keitettäessä. Ruoka on silti aina muistettava kuumentaa läpikotaisin mahdollisten bakteerien tappamiseksi.

Jos mikroaaltouuni on kunnossa, mikroaallot eivät myöskään pääse karkaamaan uunista, sillä ne risteilevät metalliseinämien sisällä ja laitteen etuseinämän ikkunaakin verhoaa metallinen suojaverkko. Ruuan kuumennus mikroaaltouunissa kestää vähemmän aikaa kuin tavallisessa uunissa ja lämpö jakautuu epätasaisesti. Tämän vuoksi ruuan kannattaakin antaa levätä hetken ennen tarjoamista.

Johdatamme sinut tutkijoiden kiehtovaan maailmaan

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.