Shutterstock
Laihdutuskuuri, kalorit

Pakkausmerkintä pettää

Etiketissä sanotaan, että saksanpähkinät sisältävät energiaa 630 kcal. Keho saa kuitenkin niistä käyttöön vain 425. Ruoan kemialliset ominaisuudet, ruoansulatus, aineenvaihdunta ja suolistobakteerit vaikuttavat ravinnon imeytymiseen.

Punainen liha

kød, slankekur
© Shutterstock

Keho käyttää energiaa ruoan sulattamiseen

Ilmoitetut kilokalorit: 250 / Saat: 210

Leukasi, mahalaukkusi ja suolesi tekevät työtä korkeapaineen alaisena pilkkoessaan proteiinia. Jopa 30 prosenttia proteiiniannoksen kaloreista kuluu hyvin hankalassa sulatusprosessissa, joten saat tosiasiassa paljon vähemmän energiaa kuin pakkauksessa ilmoitetaan.

Proteiinien pitkät, poimuisetaminohappoketjut tekevät niistä noin kolme kertaa niin vaikeasti hajotettavia kuin hiilihydraatit ja kymmenen kertaa niin vaikeasti hajotettavia kuin rasvat.

Keho käyttää energiaa ruoan sulattamiseen

Leukasi hienontavat ruokaa.

1

Maha vaivaa ruokamassaa.

2

Mahahappo sulattaa ruokaa.

3

Entsyymit hajottavat ruokaa.

4

Suolisolut siirtävät ravinnon vereen.

5

Suoli poistaa ruoan sulamattomat osat.

6
©

Jauhettu liha

Valmistus kasvattaa energiansaantia

Ilmoitetut kilokalorit: 250 / Saat: 225

Tulen hallinnalla on ollut tärkeä osuus ihmisen evoluutiossa noin miljoona vuotta. Tulen ansiosta esivanhempamme saivat samasta ruokamäärästä selvästi enemmän energiaa.

Käsittely työkalujen ja lämmön avulla hajottaa jänteitä, sidekudosta ja proteiineja ja tekee ruoasta helpommin sulavaa. Osa tutkijoista uskoo, että energiansaannin tehostaminen pani alulle ihmisaivojen kasvun – ja että ruoanvalmistus on yksi osatekijä siinä lihomistrendissä, jota kutsutaan lihavuusepidemiaksi.

©

Ruoansulatuksen energiankulutus (kJ)

Raaka liha: 300

Jauhettu liha: 250

Kypsä liha: 240

Jauhettu ja kypsä liha: 220

Pähkinät

Pähkinöiden solut voivat vastustaa ruoansulatusta

Ilmoitetut kilokalorit: 630 / Saat: 425

Pähkinät sisältävät enemmän energiaa kuin kakku, mutta 25 prosenttia kaloreista jää ruoansulatukselta ottamatta talteen. Selitys löytyy pähkinöiden erittäin lujista soluseinistä, jotka voivat kestää sekä mahahappoa että ruoansulatusentsyymejä.

Tästä syystä solujen sisältö on elimistön ulottumattomissa. Lisäksi pähkinöistä saatava energia on paljolti peräisin pehmeästä, tyydyttymättömästä, rasvasta, joka on terveellisempää kuin kova, tyydyttynyt, rasva.

Pähkinöiden soluseinät koostuvat kestävistä hiilihydraateista.

SPL

Leipä

Elintarviketeollisuus sulattaa ruoan puolestamme

Ilmoitetut kilokalorit: 295 / Saat: 265/235

Vaaleaa paahtoleipää ja sulatejuustoa vai tummaa täysjyväleipää ja kovaa juustoa? Vaihtoehdot voivat sisältää yhtä paljon energiaa, mutta ensimmäinen lihottaa enemmän.

Syynä ovat hieno ydinjauho ja valmistusvaiheessa kuumennettu juusto, jotka elimistö sulattaa vähemmällä energialla. Lisäksi tutkimusten mukaan täysjyväleivän ravintokuitu vähentää energiansaantia ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa niin, että menetetään noin 100 kilokaloria päivässä.

©

Täysjyväleipä lihottaa vähemmän

Täysjyväleipä ja juusto (vihreä) vaativat enemmän energiaa sulaakseen kuin paahtoleipä ja sulatejuusto (punainen). Siksi täysjyväleipä lihottaa vähemmän.

Kakku

Suolistobakteerit laativat yksilöllisen kaloritaulukon

Ilmoitetut kilokalorit: 320 / Saat: 310/270

Sinä ja ystäväsi voitte syödä yhtä paljon, mutta vain toinen teistä lihoo.

Ero selittyy siitä, että jokaisella meistä on suolistossa yksilöllinen bakteerikanta. Osa bakteereista voi vaikuttaa siihen, missä määrin ruoasta otetaan talteen energiaa.

Bakteerien merkitys saattaa olla hyvinkin suuri. Eläinkokeissa normaalipainoiset hiiret ovat lihoneet nopeasti sen jälkeen, kun niiden suoleen on siirretty lihavien hiirien suolistobakteereja, vaikka hiiret ovat syöneet entiseen malliin.

Lihavan ihmisen bakteerit lihottivat hiiren

Slankekur
© Shutterstock

Kokeessa tutkijat siirsivät lihavan ja laihan ihmisen suolistobakteereja hiiriin.

Slankekur
© Shutterstock

Hiiret laitettiin omiin häkkeihinsä. Lihavan kaksosen bakteereja saanut hiiri lihoi, toinen laihtui.

Slankekur
© Shutterstock

Koe toistettiin kahdella muulla hiirellä, ja tällä kertaa hiiret laitettiin samaan häkkiin. Kumpikaan hiiristä ei lihonut. Syynä oli se, että ne söivät toistensa ulostetta, jolloin laihduttavat bakteerit olivat päässeet kummankin hiiren ruoansulatuksessa määräävään asemaan.