Shutterstock
Hest formet af hakket kød

Onko hevosenliha terveellisempää kuin naudanliha?

Kauppojen lihatiskeillä on tarjolla silloin tällöin myös hevosenlihaa. Onko hevosenliha terveellisempää kuin naudanliha?

Hevosenliha ei ole monellekaan tuttu, mutta Yhdysvaltojen maatalousministeriön (USDA) mukaan hevosenlihalla on monta ravitsemukseen ja terveyteen liittyvää etua naudanlihaan verrattuna.

Vaikka hevosenliha maistuu makeammalle, se on yleisesti ottaen vähärasvaista. 100 grammaa naudanlihaa, jossa on 30 prosenttia rasvaa, sisältää noin 241 kilokaloria, kun taas samassa määrässä hevosenlihaa kilokaloreita on vain 175. Jos vertailukohteeksi otetaan 10 prosenttia rasvaa sisältävä naudanliha, siltikin naudanlihassa on enemmän energiaa kuin hevosenlihassa.

Proteiinimäärä on kummassakin suunnilleen sama. 100 grammassa naudanlihaa proteiinia on 23–27 grammaa ja samassa määrässä hevosenlihaa noin 28 grammaa.

Hevosenlihassa paljon kivennäisaineita

Hevosenlihan sisältämät rasvahapot ja kivennäisaineet ovat terveydelle edullisempia kuin naudanlihan.

100 grammaa hevosenlihaa sisältää 6 grammaa rasvaa. Suurin osa naudanlihasta sisältää 10–15 grammaa rasvaa.

6 prosenttia rasvaa sisältää hevosenliha. Suurin osa naudanlihasta sisältää 10–15 grammaa rasvaa.

Naudanlihassa on enemmän kolesterolia ja jopa kolme kertaa niin paljon kovaa rasvaa kuin hevosenlihassa. Kovien rasvojen nauttiminen on liitetty kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja tiettyihin syöpätyyppeihin.

Vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudet ovat hevosenlihassa hieman paremmat kuin naudanlihassa. Naudanlihassa puolestaan on enemmän sinkkiä ja seleeniä, kun taas hevosenlihassa on enemmän rautaa, magnesiumia, kaliumia, fosforia, kuparia ja B3-vitamiinia.