Näin valmistetaan alkoholia – 4 vaihetta

Niin oluen ja viinin kuin viinankin lähtökohta on sokeriliemi, jonka sokerin hiiva hajottaa käymisessä alkoholiksi. Väkevissä alkoholijuomissa alkoholipitoisuutta kasvatetaan tislaamalla, jolloin veden osuus vähenee.

Jørgen Stamp

Vaihe 1:

Alkoholin valmistukseen tarvitaan sokeripitoista nestettä. Oluen sokeri on peräisin viljan jyvistä tehdyistä maltaista ja viinin rypälemehusta.

Vaihe 2:

Sokeriliemeen lisätään hiivaa – hiivasolut käyttävät sokeria ravinnokseen. Aineenvaihduntatuotteena syntyy etanolialkoholia ja hiilidioksidia.

Vaihe 3:

Viinin, oluen ja muiden juomien, joissa alkoholia on alle 15 prosenttia, käyminen kestää 10–14 päivää. Sitten juoma pullotetaan tai pannaan tynnyriin saamaan makua.

Vaihe 4:

Väkevät alkoholijuomat tehdään tislaamalla. Kun käytetty seos lämmitetään 78 asteeseen, alkoholi höyrystyy. Höyry jäähdytetään taas nesteeksi.

Lue myös:

Ruoka-aineet

Syöt ½ kiloa hyönteisiä vuodessa

1 minuuttia
Ruoka-aineet

Oletko valmis korvaamaan pihvin keinolihalla?

3 minuuttia
Ruoka-aineet

Pitääkö muuntogeenistä ruokaa pelätä?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!