Jørgen Stamp

Näin valmistetaan alkoholia – 4 vaihetta

Niin oluen ja viinin kuin viinankin lähtökohta on sokeriliemi, jonka sokerin hiiva hajottaa käymisessä alkoholiksi. Väkevissä alkoholijuomissa alkoholipitoisuutta kasvatetaan tislaamalla, jolloin veden osuus vähenee.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Vaihe 1:

Alkoholin valmistukseen tarvitaan sokeripitoista nestettä. Oluen sokeri on peräisin viljan jyvistä tehdyistä maltaista ja viinin rypälemehusta.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Vaihe 2:

Sokeriliemeen lisätään hiivaa – hiivasolut käyttävät sokeria ravinnokseen. Aineenvaihduntatuotteena syntyy etanolialkoholia ja hiilidioksidia.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Vaihe 3:

Viinin, oluen ja muiden juomien, joissa alkoholia on alle 15 prosenttia, käyminen kestää 10–14 päivää. Sitten juoma pullotetaan tai pannaan tynnyriin saamaan makua.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Vaihe 4:

Väkevät alkoholijuomat tehdään tislaamalla. Kun käytetty seos lämmitetään 78 asteeseen, alkoholi höyrystyy. Höyry jäähdytetään taas nesteeksi.