Näin valmistetaan alkoholia – 4 vaihetta

Niin oluen ja viinin kuin viinankin lähtökohta on sokeriliemi, jonka sokerin hiiva hajottaa käymisessä alkoholiksi. Väkevissä alkoholijuomissa alkoholipitoisuutta kasvatetaan tislaamalla, jolloin veden osuus vähenee.

Niin oluen ja viinin kuin viinankin lähtökohta on sokeriliemi, jonka sokerin hiiva hajottaa käymisessä alkoholiksi. Väkevissä alkoholijuomissa alkoholipitoisuutta kasvatetaan tislaamalla, jolloin veden osuus vähenee.

Jørgen Stamp

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Vaihe 1:

Alkoholin valmistukseen tarvitaan sokeripitoista nestettä. Oluen sokeri on peräisin viljan jyvistä tehdyistä maltaista ja viinin rypälemehusta.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Vaihe 2:

Sokeriliemeen lisätään hiivaa – hiivasolut käyttävät sokeria ravinnokseen. Aineenvaihduntatuotteena syntyy etanolialkoholia ja hiilidioksidia.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Vaihe 3:

Viinin, oluen ja muiden juomien, joissa alkoholia on alle 15 prosenttia, käyminen kestää 10–14 päivää. Sitten juoma pullotetaan tai pannaan tynnyriin saamaan makua.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Vaihe 4:

Väkevät alkoholijuomat tehdään tislaamalla. Kun käytetty seos lämmitetään 78 asteeseen, alkoholi höyrystyy. Höyry jäähdytetään taas nesteeksi.