Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin valmistetaan alkoholia – 4 vaihetta

Niin oluen ja viinin kuin viinankin lähtökohta on sokeriliemi, jonka sokerin hiiva hajottaa käymisessä alkoholiksi. Väkevissä alkoholijuomissa alkoholipitoisuutta kasvatetaan tislaamalla, jolloin veden osuus vähenee.

Jørgen Stamp
© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Vaihe 1:

Alkoholin valmistukseen tarvitaan sokeripitoista nestettä. Oluen sokeri on peräisin viljan jyvistä tehdyistä maltaista ja viinin rypälemehusta.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Vaihe 2:

Sokeriliemeen lisätään hiivaa – hiivasolut käyttävät sokeria ravinnokseen. Aineenvaihduntatuotteena syntyy etanolialkoholia ja hiilidioksidia.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Vaihe 3:

Viinin, oluen ja muiden juomien, joissa alkoholia on alle 15 prosenttia, käyminen kestää 10–14 päivää. Sitten juoma pullotetaan tai pannaan tynnyriin saamaan makua.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Vaihe 4:

Väkevät alkoholijuomat tehdään tislaamalla. Kun käytetty seos lämmitetään 78 asteeseen, alkoholi höyrystyy. Höyry jäähdytetään taas nesteeksi.

Lue myös:

alkohol pots
Ruoka-aineet

Milloin alkoholi keksittiin?

1 minuuttia
Ruoka-aineet

Oletko valmis korvaamaan pihvin keinolihalla?

3 minuuttia
Ruoka-aineet

OPTINEN HARHA: Maaginen suklaalevy kestää ikuisesti

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota