Julkaistu 09.12.18
Teksti: Mikkel Skovbo
URL copied to clipboard

Vaihe 1:
Alkoholin valmistukseen tarvitaan sokeripitoista nestettä. Oluen sokeri on peräisin viljan jyvistä tehdyistä maltaista ja viinin rypälemehusta.

Vaihe 2:
Sokeriliemeen lisätään hiivaa – hiivasolut käyttävät sokeria ravinnokseen. Aineenvaihduntatuotteena syntyy etanolialkoholia ja hiilidioksidia.

Vaihe 3:
Viinin, oluen ja muiden juomien, joissa alkoholia on alle 15 prosenttia, käyminen kestää 10–14 päivää. Sitten juoma pullotetaan tai pannaan tynnyriin saamaan makua.

Vaihe 4:
Väkevät alkoholijuomat tehdään tislaamalla. Kun käytetty seos lämmitetään 78 asteeseen, alkoholi höyrystyy. Höyry jäähdytetään taas nesteeksi.