Miksi keitetty muna pyörii nopeammin kuin keittämätön?
Teknologia - Ruoka-aineet

Miksi keitetty muna pyörii nopeammin kuin keittämätön?

Raa'an ja keitetyn kananmunan erottaminen on helppoa: keitetty muna pyörii pöydällä nopeammin. Mistä se johtuu?

Valkuaissiteet hidastavat munan pyörimistä

Tämän keittiöfysiikan ilmiön selitys löytyy kuoren alta. Keittämättömässä munassa keltuainen ja valkuainen pääsevät liikkumaan.

Kun munaa pyöritetään, keltuainen liikkuu ja saa sitä paikallaan pitävät valkuaissiteet venymään kuin jouset. Valkuaissiteiden liike hidastaa pyörimistä.

Keitetyssä munassa valkuainen ja keltuainen ovat kiinteitä, eivätkä ne siksi jarruta pyörimistä. Valkuaissiteiden liike jarruttaa raa'an munan pyörimistä:

Miksi kanat munivat niin paljon munia?

Lue lisää kananmunista ja siitä, miksi kanat munivat.

Lue myös:

Ruoka-aineet

Milloin kahvi virkistää eniten?

0 minuuttia
Milk boiling over
Ruoka-aineet

Maito: Miksi maito kiehuu helposti yli?

0 minuuttia
Ruoka-aineet

Tästä syystä munaa ei voi puristaa rikki

0 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!