Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi keitetty muna pyörii nopeammin kuin keittämätön?
Teknologia - Ruoka-aineet

Miksi keitetty muna pyörii nopeammin kuin keittämätön?

Raa'an ja keitetyn kananmunan erottaminen on helppoa: keitetty muna pyörii pöydällä nopeammin. Mistä se johtuu?

Valkuaissiteet hidastavat munan pyörimistä

Tämän keittiöfysiikan ilmiön selitys löytyy kuoren alta. Keittämättömässä munassa keltuainen ja valkuainen pääsevät liikkumaan.

Kun munaa pyöritetään, keltuainen liikkuu ja saa sitä paikallaan pitävät valkuaissiteet venymään kuin jouset. Valkuaissiteiden liike hidastaa pyörimistä.

Keitetyssä munassa valkuainen ja keltuainen ovat kiinteitä, eivätkä ne siksi jarruta pyörimistä. Valkuaissiteiden liike jarruttaa raa'an munan pyörimistä:

Miksi kanat munivat niin paljon munia?

Lue lisää kananmunista ja siitä, miksi kanat munivat.

Lue myös:

Ruoka-aineet

Tästä syystä munaa ei voi puristaa rikki

0 minuuttia
Ruoka-aineet

Tutkijat: Juo kahvia näin, elät pidempään

7 minuuttia
Ruoka-aineet

Salaattihylly ilmaston hyväksi

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota