Shutterstock
Mies ja ostoskori

Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat eniten CO2-päästöjä?

Maailman ruokatuotanto aiheuttaa suuret hiilidioksidipäästöt, mutta eri ruoka-aineiden hiilijalanjäljissä on huimia eroja. Lue tästä, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat suurimmat CO2-päästöt.

CO2 ja ruoka-aineet

30 prosenttia.

Niin suurin on maailman ruoka-ainetuotannon osuus vuosittaisista hiilidioksidipäästöistä. Eri ruoka-aineiden aiheuttamissa päästöissä on kuitenkin paljon eroja.

Siksi tanskalainen ajatushautomo Concito on laatinut katsauksen, jossa 500 ruoka-ainetta on listattu sen mukaan, miten paljon kasvihuonekaasupäästöjä niiden tuottaminen vaatii.

Minkä ruoka-aineen tuotanto aiheuttaa suurimmat kasvihuonekaasupäästöt?

Naudanliha on selkeästi eniten kasvihuonekaasupäästöjä aiheuttava ruoka-aine, jolla on suurin ilmastovaikutus.

  1. Naudan sisäfilee: 151,95 CO2e/kg
  2. Naudan ulkofilee: 80,89 CO2e/kg
  3. Vasikan liha: 50,36 CO2e/kg
  4. Paahtopaistileike: 45,84 CO2e/kg
  5. Naudan ulkopaisti ja paahtopaisti: 45,69 CO2e/kg
  6. Nyhtönauta: 38,22 CO2e/kg
  7. Kebab: 36,49 CO2e/kg
  8. Naudan liha, vähärasvainen: 35,86 CO2e/kg
  9. Naudan jauheliha, 5–10 % rasvaa: 34,19 CO2e/kg
  10. Naudanlihamakkara: 34,11 CO2e/kg

Erilaiset naudanlihat hallitsevat listaa aina sijalle 13 asti. Sen jälkeen tulee lampaanpotka 27,43 CO2e/kg ja sitä seuraavat muut lampaan osat.

Ensimmäinen kala listalla on lahna, jonka päästöt ovat 16,78 CO2e/kg.

Katso koko lista täältä

Suuri osa naudanlihan päästöistä johtuu naudasta itsestään, sillä se röyhtäilee metaania ilmakehään.

Yksi nauta vapauttaa keskimäärin 500 litraa metaania vuorokaudessa. Ihmisen metaanipäästöt vuorokaudessa ovat noin 0,5 litraa.

Minkä ruoka-aineen tuotanto aiheuttaa pienimmät kasvihuonekaasupäästöt?

Vähiten päästöjä aiheuttavat vihannekset, mutta listan kärjessä ovat vesijohtovesi, simpukat ja kivennäisvesi:

  1. Vesijohtovesi: 0,00 CO2e/kg
  2. Raa'at simpukat: 0,22 CO2e/kg
  3. Kivennäisvesi: 0,22 CO2e/kg
  4. Vegaaninen pekoni: 0,25 CO2e/kg
  5. Nauris, porkkana, kaali: 0,25 CO2e/kg
  6. Basilika, juuriselleri, lehtiselleri, raparperi: 0,30 CO2e/kg
  7. Punajuuri: 0,32 CO2e/kg
  8. Purjo: 0,32 CO2e/kg
  9. Peruna, herkkusienet: 0,36 CO2e/kg
  10. Vihanneskrassi, persilja, tilli, kaurajuoma, retiisi: 0,37 CO2e/kg
Gulerødder

Gulerødder er en af de grøntsager der udleder færrest drivhusgasser som fx CO2.

© Shutterstock

Concito on laskenut ruoka-aineiden CO2e-luvun Tanskassa markkinoilla olevien tuotteiden hiilijalanjäljen keskiarvona.

Jotkin tuotantotavat, kuten luomuviljely, tuottavat suuremman CO2e-luvun kuin perinteinen maanviljely, ja juuri sen vuoksi laskelmissa on käytetty keskiarvoja.

Yli 500 eri ruoka-aineen tai juoman ilmastovaikutuksen keskiarvoon on maanviljelyn päästöjen lisäksi laskettu tuotanto-, pakkaus- ja kuljetuskustannukset.

Concito korostaa, että meidän tulee edelleenkin syödä monipuolisesti eikä ainoastaan ajatella ruoka-aineiden kasvihuonekaasupäästöjä silloin, kun mietimme, mitä ostoskoriin valitsemme.

Haluatko tietää hiilidioksidijalanjälkesi? Tutustu CO2-laskimeen!