CO2 ja ruoka-aineet
30 prosenttia.
Niin suurin on maailman ruoka-ainetuotannon osuus vuosittaisista hiilidioksidipäästöistä. Eri ruoka-aineiden aiheuttamissa päästöissä on kuitenkin paljon eroja.
Siksi tanskalainen ajatushautomo Concito on laatinut katsauksen, jossa 500 ruoka-ainetta on listattu sen mukaan, miten paljon kasvihuonekaasupäästöjä niiden tuottaminen vaatii.
Minkä ruoka-aineen tuotanto aiheuttaa suurimmat kasvihuonekaasupäästöt?
Naudanliha on selkeästi eniten kasvihuonekaasupäästöjä aiheuttava ruoka-aine, jolla on suurin ilmastovaikutus.
- Naudan sisäfilee: 151,95 CO2e/kg
- Naudan ulkofilee: 80,89 CO2e/kg
- Vasikan liha: 50,36 CO2e/kg
- Paahtopaistileike: 45,84 CO2e/kg
- Naudan ulkopaisti ja paahtopaisti: 45,69 CO2e/kg
- Nyhtönauta: 38,22 CO2e/kg
- Kebab: 36,49 CO2e/kg
- Naudan liha, vähärasvainen: 35,86 CO2e/kg
- Naudan jauheliha, 5–10 % rasvaa: 34,19 CO2e/kg
- Naudanlihamakkara: 34,11 CO2e/kg
Erilaiset naudanlihat hallitsevat listaa aina sijalle 13 asti. Sen jälkeen tulee lampaanpotka 27,43 CO2e/kg ja sitä seuraavat muut lampaan osat.
Ensimmäinen kala listalla on lahna, jonka päästöt ovat 16,78 CO2e/kg.
Suuri osa naudanlihan päästöistä johtuu naudasta itsestään, sillä se röyhtäilee metaania ilmakehään.
Yksi nauta vapauttaa keskimäärin 500 litraa metaania vuorokaudessa. Ihmisen metaanipäästöt vuorokaudessa ovat noin 0,5 litraa.
Minkä ruoka-aineen tuotanto aiheuttaa pienimmät kasvihuonekaasupäästöt?
Vähiten päästöjä aiheuttavat vihannekset, mutta listan kärjessä ovat vesijohtovesi, simpukat ja kivennäisvesi:
- Vesijohtovesi: 0,00 CO2e/kg
- Raa'at simpukat: 0,22 CO2e/kg
- Kivennäisvesi: 0,22 CO2e/kg
- Vegaaninen pekoni: 0,25 CO2e/kg
- Nauris, porkkana, kaali: 0,25 CO2e/kg
- Basilika, juuriselleri, lehtiselleri, raparperi: 0,30 CO2e/kg
- Punajuuri: 0,32 CO2e/kg
- Purjo: 0,32 CO2e/kg
- Peruna, herkkusienet: 0,36 CO2e/kg
- Vihanneskrassi, persilja, tilli, kaurajuoma, retiisi: 0,37 CO2e/kg

Gulerødder er en af de grøntsager der udleder færrest drivhusgasser som fx CO2.
Concito on laskenut ruoka-aineiden CO2e-luvun Tanskassa markkinoilla olevien tuotteiden hiilijalanjäljen keskiarvona.
Jotkin tuotantotavat, kuten luomuviljely, tuottavat suuremman CO2e-luvun kuin perinteinen maanviljely, ja juuri sen vuoksi laskelmissa on käytetty keskiarvoja.
Yli 500 eri ruoka-aineen tai juoman ilmastovaikutuksen keskiarvoon on maanviljelyn päästöjen lisäksi laskettu tuotanto-, pakkaus- ja kuljetuskustannukset.
Concito korostaa, että meidän tulee edelleenkin syödä monipuolisesti eikä ainoastaan ajatella ruoka-aineiden kasvihuonekaasupäästöjä silloin, kun mietimme, mitä ostoskoriin valitsemme.
Haluatko tietää hiilidioksidijalanjälkesi? Tutustu CO2-laskimeen!