Shutterstock

Miten syön mahdollisimman paljon jouluaterialla?

Kysymys on ehkä epäkorrekti, mutta miten saisin eniten irti jouluruuasta? Eli miten saan syötyä mahdollisimman paljon mahdollisimman energiapitoista ruokaa?

Yksikään tutkija ei tiettävästi ole ottanut asiakseen tutkia joulusyöpöttelyn maksimointia, mutta ravitsemustieteellisiä tutkimuksia väärinkäyttämällä voidaan koota joitain nyrkkisääntöjä.

On muuan muassa tutkittu sitä, mitkä ruoka-aineet täyttävät parhaiten. Vältä siis kuitupitoisia ruoka-aineita kuten tuoreita vihanneksia ja täysjyvää, sillä vettä imevä kuitu täyttää vatsalaukkua.

Säästä joulukinkku viimeiseksi

Vedellä on harmillinen taipumus viedä tilaa vatsasta ja poistaa janontunnetta. Toisaalta vesi jouduttaa ruokaa eteenpäin vatsalaukusta, joten on tärkeä löytää sopiva tasapaino.

Ravitsemustieteilijät ovat osoittaneet, että jotkin ruoka-aineet pitävät kylläisenä pidempään kuin toiset. Esimerkiksi perunan sisältämät hiilihydraatit siirtyvät vatsalaukusta jo 30–90 min kuluttua.

Sen sijaan esimerkiksi lihan proteiinit aiheuttavat pitkäkestoista kylläisyydentunnetta tuottavien entsyymien ja hormonien vapautumista. Nälän maksimoimiseksi joulukinkkua kannattaa siis lykätä aivan jouluaterian loppuun.

Joulusyöpöttely vaatii suunnitelmallisuutta

Jos on vakaasti päättänyt nauttia jouluaterialla niin paljon ruokaa kuin on ylipäänsä mahdollista, on oltava järjestelmällinen.

© Shutterstock

1. Pieni paasto maksimoi nälän

Syö aamupala ja lounas normaalisti, mutta unohda sen jälkeen välipalat ja naposteltavat. Tunnin liikunta kasvattaa näläntunnetta entisestään.

© Shutterstock

2. Jätä liha viimeiseksi

Jotta et tulisi kylläiseksi liian pian, tulee ruoka syödä oikeassa järjestyksessä. Aloita joululaatikoista, sivuuta tuoreet vihannekset ja täysjyvä ja jätä liha viimeiseksi.

© Shutterstock

3. Liikunta nopeuttaa ruuansulatusta

Jos jouluateria jatkuu useita tunteja, juo vettä ja laita vähän liikettä niveliin vaikkapa tanssimalla joulukuusen ympäri. Nämä jouduttavat ruokaa eteenpäin vatsalaukusta suolistoon, mikä tekee tilaa vatsaan.