Mistä elintarvikevärit saadaan?
Ruokia ja juomia värjätään punaisiksi, ruskeiksi ja vihreiksi. Mitä aineita värjäykseen käytetään?

Punainen väriaine E120 eli karmiini perustuu Keski- ja Etelä-Amerikan kaktuksissa eläviin kokenillikirvoihin.
Elintarvikevärit voivat olla eläin- ja kasviperäisiä tai synteettisiä. EU:ssa sekä luonnon- että tekoväreillä on lisäaineiden E-koodi numero väliltä 100–199.
Kasvipohjaisiin väriaineisiin kuuluu esimerkiksi punajuurista saatava aniliininpunainen, maultaan neutraali E-162, jota käytetään muun muassa kastikkeissa ja makeisissa.
Kirva antaa värin huulipuniin
Karmiiniksi kutsuttu punainen väriaine E-120 on peräisin Meksikossa ja Etelä-Amerikassa elävistä kokenillikirvoista, jotka viihtyvät opuntiakaktuksissa.
Väri tehdään naaraan selkäpanssarista.