Mistä elintarvikevärit saadaan?

Ruokia ja juomia värjätään punaisiksi, ruskeiksi ja vihreiksi. Mitä aineita värjäykseen käytetään?

Punainen väriaine E120 eli karmiini perustuu Keski- ja Etelä-Amerikan kaktuksissa eläviin kokenillikirvoihin.

© ALL OVER & SHUTTERSTOCK

Elintarvikevärit voivat olla eläin- ja kasviperäisiä tai synteettisiä. EU:ssa sekä luonnon- että tekoväreillä on lisäaineiden E-koodi numero väliltä 100–199.

Kasvipohjaisiin väriaineisiin kuuluu esimerkiksi punajuurista saatava aniliininpunainen, maultaan neutraali E-162, jota käytetään muun muassa kastikkeissa ja makeisissa.

Kirva antaa värin huulipuniin

Karmiiniksi kutsuttu punainen väriaine E-120 on peräisin Meksikossa ja Etelä-Amerikassa elävistä kokenillikirvoista, jotka viihtyvät opuntiakaktuksissa.

Väri tehdään naaraan selkäpanssarista.

Kasvit värjäävät ruuan vihreäksi

© All Over & Shutterstock

1. Kolat ja jotkin viskit saavat leimallisen värinsä sokerikulööristä, jota valmistetaan lämmittämällä hiilihydraatteja ammoniakin tai rikkiyhdisteiden kanssa. Väriä käytetään myös soijakastikkeessa.

© All Over & Shutterstock

2. Lehtivihreä eli klorofylli uutetaan vihreistä lehdistä, kuten pinaatista, mutta sitä voidaan valmistaa myös levistä.

Aineella värjätään esimerkiksi makkaroita, Campari-juomaa ja huulipunaa.
Tekovärien joukkoon kuuluu synteettisen patenttisinisen (E-131) käyttö on kielletty Norjassa ja Yhdysvalloissa, mutta EU:ssa sitä saa käyttää elintarvikelisäaineena mm. makeisissa.

Sillä värjätään joissakin maissa muun muassa fetaa, koska se saa juuston näyttämään valkoisemmalta imemällä itseensä oranssinkeltaista valoa.