Viinirypäle: Mistä siemenettömät rypäleet tulevat?
Siemenettömät viinirypälelajikkeet ovat pitkän jalostustyön tuloksia.

Puutarhakasvien jalostuksessa pyritään minimoimaan siementen määrä, sillä nykyään suositaan helposti sellaisenaan nautittavia hedelmiä. Toivotun tuloksen saavuttamiseen voi kulua 20 vuotta.
Siemenettömät lajikkeet eivät saa lisääntyä pölytyksen avulla, sillä silloin syntyy aina siemeniä. Kun jalostuksessa on ensin saatu aikaan siemenetön kasvi suvullisella lisääntymisellä, kasvia voidaan lisätä kasvullisesti pistokkaista. Tällöin uusi kasvi on perimältään täysin identtinen alkuperäisen kasvin kanssa.
Luonnossa on paljon myrkyllisiä kasveja. Jotkin niistä ovat hengenvaarallisia. Lue lisää myrkyllisistä kasveista.
Kehitys on sikäli nurinkurista, että kuluttajien karttamat siemenet sisältävät paljon ravintoaineita. Niistä tehdään myös ruokaöljyä.