Vallalla olevan käsityksen mukaan ihmissuvun varhaiset jäsenet alkoivat käyttää tulta hyödyllisiin tarkoituksiin noin 800 000 vuotta sitten.
Lihan uskotaan olleen muodossa tai toisessa osa ihmisen ruokavaliota ainakin yhtä kauan, mutta aluksi sitä tuskin tajuttiin kypsentää. Luultavasti lihan paistaminen tulella keksittiin vahingossa.
Todisteita lihan kypsentämisestä
Arkeologi Helena Cave Penny ja hänen tutkijakollegansa löysivät Wiltshirestä Englannista varhaiselle kivikaudelle ajoitetun tulisijan, 44 piikirvestä ja hevosen kokoisen eläimen luita. Tämä 250 000–300 000 vanha nuotiopaikka on toistaiseksi vanhin todiste siitä, että kivikauden ihmiset käyttivät tulta myös ruuanvalmistukseen. Tällöin liha kypsennettiin avotulella, sillä keittoastioita ei osattu vielä valmistaa.
Vanhimmat ruuanvalmistusastiat on löydetty Japanista. Näiden savesta tehtyjen ruukkujen iäksi on määritetty noin 13 000 vuotta. Ne kertovat ihmisten keksineen toisen kypsennysmenetelmän: liha ja ravintokasvit pehmennettiin kiehuvassa vedessä.