© Shutterstock
Teknologia - Ruoka-aineet

Miksi pakasteita säilytetään alhaisessa lämpötilassa?

Miksi ruoka säilyy paremmin ?18 asteessa kuin ?10 asteessa?

Pakasteiden alhaiseen säilytyslämpötilaan on kaksi syytä. Toinen niistä on elintarviketurvallisuus. Alhainen lämpötila ehkäisee bakteerien ja sienien lisääntymistä. Toiseksi riittävän kylmässä elintarvikkeen laatu säilyy parempana.

Jo ruoan jäähdyttäminen nollaan asteeseen estää suurinta osaa pieneliöistä lisääntymästä. Kaikki eivät tosin kavahda kotitalouspakastimen ?18 asteen lämpötilaakaan, mutta se ainakin hidastaa pieneliöiden jakautumista niin, että siihen voi kulua lähes puoli vuotta.

Elintarviketurvallisuuden kannalta ei ole isoa merkitystä, säilytetäänkö pakasteet ?10:ssä, ?18:ssa vai vielä kylmemmässä. Sen sijaan miinusasteiden määrä vaikuttaa ruoan laatuun. Kemialliset reaktiot pysähtyvät vasta absoluuttisessa nollapisteessä (?273). Siksi pakasteetkin väistämättä pilaantuvat hiljalleen. Rasvaiset elintarvikkeet kärsivät säilytyksestä nopeimmin, sillä rasva hapettuu helposti. Pakasteet säilyvät laadukkaina yleensä 3–12 kuukautta.

Lue myös:

Ruoka-aineet

Uudet geenit tekevät ruoasta terveellistä

5 minuuttia
Ruoka-aineet

Pitääkö muuntogeenistä ruokaa pelätä?

1 minuuttia
Ruoka-aineet

Oletko valmis korvaamaan pihvin keinolihalla?

3 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!