Miksi muna kestää puristamista?

Lujan ja kestävän kupolirakenteen ansiosta muna kestää hyvin puristusta mutta rikkoutuu helposti iskusta.

Purista muna rikki

Kananmunan kestävyyteen vaikuttavat sen kuoren muoto ja rakenne.

Kuori koostuu tavallaan kahdesta puoliskosta, jotka yhdessä muodostavat pisaran muotoisen kokonaisuuden. Puoliskot muistuttavat kupolia eli kupuholvia, joka on kattorakenteenakin hyvin vakaa ja luja.

Puolikkaan pallon tai ellipsoidin muotoisessa kupolissa sisäiset voimat (kuten veto- ja puristusjännitys) ovat niin hienosti tasapainossa, että rakenne kestää hyvin myös ulkoisia voimia.

Pisaran muotoinen muna koostuu kahdesta toisiaan muistuttavasta kupolista, joka imevät ja jakavat painerasitusta. Neljä kuorenpuolikasta voi kantaa yli kuuden kilon kirjakasan.

VIDEO: Muna ei ole vain luja, se osaa myös pomppia

Muna kestää painetta, mutta ei iskuja

Sen ansiosta, että kuoressa tavallaan liittyy kaksi samantapaista kupolia saumattomasti yhteen, kananmuna kestää erityisesti painetta, joka kohdistuu sen päihin.

Hyvä puristuslujuus turvaa munassa kehittyvää poikasta haudonnan aikana. Kuoren heikkouteen iskuja vastaan on taas syynä se, että kuoriutuminen ei saa olla poikaselle liian hankalaa. Kylki pettääkin helposti napautettaessa. Poikanen pystyy yleensä rikkomaan munan itse nokallaan hakkaamalla.

Kuori on vain noin 0,3 millimetriä paksu. Se sisältää enimmäkseen kalsiumkarbonaattia. Rakenne ei ole täysin tiivis, sillä kuoressa on kanavia, joiden kautta ilma ja kosteus pääsevät liikkumaan. Kuoren alla on kaksi kuorikalvoa ja päällä vahapeite, ns. kutikula.

KATSO VIDEO: Näin teet oman pomppumunan