Shutterstock

Miksi isoimmat pähkinät ovat pussissa ylimpänä?

Kun avaa pussin, isoimmat parapähkinät ovat yleensä päällimmäisenä. Mikä ne nostaa?

Kun avaa pussin, joka sisältää sekalaisia pähkinöitä, huomaa yleensä, että päällä on isoja pähkinöitä. Nyt tiedetään, miksi ne erottuvat.

Englantilaisen Manchesterin yliopiston tutkijat selvittivät asiaa kuvaamalla pähkinäpussia 3D-röntgenillä ja tekemällä nopeutetun kolmiulotteisen videon pähkinöiden liikkeistä heiluvassa pussissa.

Video paljastaa pähkinöiden liikehtimisen

Kävi ilmi, että jokainen pussin heilahdus käänsi kookkaita parapähkinöitä pystympään asentoon ja helpotti niiden nousua muiden pähkinöiden päälle.

© The University of Manchester

Kun parapähkinät olivat pystyasennossa, niitä pienemmät pähkinät alkoivat vajoja pussin pohjalle ja tehdä tavallaan tilaa pussin yläosaan.

Noin 70 ravistuskerran jälkeen pähkinäseoksen ylimpään kymmenesosaan alkoi ilmestyä parapähkinöitä. Ne pussin alaosassa olevat parapähkinät, jotka eivät mahtuneet muuttamaan asentoaan, eivät kuitenkaan liikahtaneet paikaltaan.

Pähkinäsekoitusta voidaan soveltaa teollisuudessa

Tutkimustulos ei ole ainoastaan hauskaa nippelitietoa, jolla voi huvittaa muita, kun avaa pähkinäpussin, vaan sillä on myös tieteellistä arvoa. Tutkijoiden mukaan siitä on hyötyä esimerkiksi rakennusalalla ja lääketeollisuudessa.

Valitsemalla oikea rakenne tai muoto aineita voidaan estää kerrostumasta ja varmistaa näin, että ne jakautuvat tasaisesti.