Onko mikroruoka epäterveellistä?

Monien mielestä mikroaaltouunia ei kannattaisi terveyssyistä käyttää. Mitä riskialtista siellä sitten tapahtuu?

Micro wave oven

Kun ateria tai juoma lämmitetään tai valmistetaan mikrossa, käytetään hyväksi sitä, että sähkömagneettista säteilyä on mahdollista muuttaa lämmöksi. Kyse on siis yksinkertaisesta ja turvallisesta energian lajin vaihdosta.

Mikroaallot ovat sähkömagneettisia säteitä, jotka liikkuvat tietyllä aallonpituudella ja sisältävät tietyn määrän energiaa. Kun ne osuvat ruokaan tai juomaan, energiaa siirtyy erityisesti vesimolekyyleihin. Tästä seuraa, että ainesosat alkavat joko värähdellä paikallaan tai liikkua. Molekyylien liike saa aikaan ruoan tai juoman lämpenemisen. Ilmiö ei eroa lainkaan luonnollisesta lämpöliikkeestä.

Mikroaaltojen mukana ei siirry ruokaan tai juomaan mitään. Jotkin ravintoaineet, kuten C-vitamiini, kestävät huonosti lämpöä, joten ne tuhoutuvat myös mikrossa. Toisista taas tulee lämmön vaikutuksesta – kypsennystavasta riippumatta – paremmin imeytyviä.

Värähtelevä vesi kuumentaa ruoan

Magnetotroniksi kutsutulla sähkölaitteella tuotetut mikroaallot ohjataan metalliputkella uuniin. Kotelon peltiseinät heijastavat mikroaaltoja, ja metallipotkurin avulla ne saadaan leviämään kaikkialle uunissa. Kun mikroaallot osuvat annokseen, etenkin vesimolekyylien liike siinä nopeutuu säteiden mukanaan tuoman energian vaikutuksesta. Näin ruoka tai juoma kuumenee.

Micro wave explanation