Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Milk boiling over
Teknologia - Ruoka-aineet

Miksi maito kiehuu yli?

Maidossa oleva rasva muodostaa lämpötilan noustessa kalvon maidon pinnalle. Höyrystyvä vesi taas muodostaa kuplia, jotka pyrkivät ylöspäin.

Lehmänmaito on suurimmalta osaltaan vettä, mutta siinä on myös rasvaa, proteiinia ja maitosokeria. Kun maito lämmitetään, osa vedestä haihtuu ja proteiinin ja rasvan osuus kasvaa. 45–50 asteen lämpötilassa proteiini- ja rasvamolekyylit alkavat yhdistyä ja niistä muodostuu kalvo nesteen pinnalle.

Kun lämmittämistä jatketaan veden kiehumispisteeseen, höyrystyvä vesi alkaa muodostaa kuplia. Maidossa nousevat kuplat jäävät kiinni pinnan proteiini-rasvakalvoon.

Vähitellen kalvoon muodostuu maitovaahtoa, ja jos kiehuminen jatkuu, kalvon alle syntyy niin suuri paine, että se nostaa vaahdon kattilan reunojen yli.

Ylikiehumisen voi välttää sekoittamalla maitoa keittämisen ajan. Sekoittaminen estää rasvaa ja proteiinia muodostamasta kalvoa, jolloin maidon pinnalle ei pääse syntymään vaahtoa.

Lue myös:

Ruoka-aineet

Maito tekee kaakaoon kuoren

0 minuuttia
Ruoka-aineet

Rasva sitoo kerman kuplat vaahdoksi

1 minuuttia
Ruoka-aineet

Karkki + kolajuoma = kaasupurkaus

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota