Shutterstock
Väkevät chilit

Maailman väkevin chili – ja neljä muuta tulista chiliä

Carolina Reaper ei vain polta suuta. Pahimmassa tapauksessa maailman väkevin chili supistaa suonia ja aiheuttaa aivohalvauksen. Tutustu viiteen väkevimpään chiliin – ja kahteen uutuuteen, jotka voivat nousta kärkisijoille.

Maailman väkevin chili

Carolina Reaper on maailman väkevin chili, ja se on pitänyt ykköspaikkaa vuodesta 2013.

Chilien tulisuutta ilmaisevassa Scovillen asteikossa Carolina Reaper on saanut arvoksi 1,4–2,2 miljoonaa Scovillen yksikköä (SHU).

Vertailukohdaksi sopii hyvin monille tuttu jalapeño. Sen tulisuus on 2 500–8 000 SHU.

Wilbur Scoville

Wilbur Scovillen muotokuva.

© Henrietta Benedictis Health Sciences Library, Massachusetts College of Pharmacy and Health Sciences

Scovillen asteikko

Maailman viisi väkevintä chiliä

Tulisimmat chilit aiheuttavat elimistössä šokin, saavat normaalisti voimaan pahoin, polttavat suuta, lamauttavat tuntoaistia ja panevat silmät ja nenän vuotamaan.

Maailman väkevimmät chilit ovat:

 1. Carolina Reaper (1,4–2,2 milj. SHU)
 2. Komodo Dragon Chili (1,4–2,2 milj. SHU)
 3. Trinidad Moruga Scorpion (1,2–2 milj. SHU)
 4. 7 Pot Douglah (0,923889–1,85 milj. SHU)
 5. Dorset Naga (1–1,59 milj. SHU).

Tämä artikkeli tutustuttaa maailman tulisimpiin chileihin.

Carolina Reaper

Maailman väkevin chili - California Reaper

Carolina Reaperin tunnistaa marjan skorpionin häntää muistuttavasta ulokkeesta.

© P.Podkowa
 • Arvo Scovillen asteikossa: 1,4–2,2 milj. SHU.
 • Kehityshistoria: Carolina Reaperin kehitti maanviljelijä Ed Currie. Hän risteytti Naga-chilin ja punaisen havannapaprikan (habaneron). Nimen alkuosa viittaa kehityspaikkaan, Yhdysvaltojen Etelä-Carolinaan.

Vaikka maailman tulisin chili polttaa suuta kuin hehkuva laava, se maistuu ennen kaikkea makealta – melkeinpä hedelmäiseltä. Makeiden vivahteiden ansiosta Carolina Reaper sopii hyvin kastikkeisiin ja pataruokiin. Sen annostelussa pitää vain olla varovainen.

Yhdysvaltalainen maanviljelijä Ed Currie kehitti maailman väkevimmän chilin sattumalta. Hänen tavoitteenaan oli tuottaa lääketieteellisesti arvokas chili.

Kun Ed Currie huomasi chilinsä olevan hyvin tulinen, hän otti yhteyttä Etelä-Carolinan yliopiston kemian professoriin Cliff Callowayhin. Tämän johdolla opiskelijaryhmä selvitti, kuinka korkealle Carolina Reaper nousee tilastoissa Scovillen asteikolla määritettynä. Vaikutti siltä, että se ohitti kaikki muut.

Carolina Reaperin kärkisijan vahvisti Guinness World Records vuonna 2013.

Carolina Reaper voi aiheuttaa halvauksen

Kun syö maailman väkevimpiä chilejä, voi odottaa hyvin rajuja fyysisiä reaktioita.

Tavallisia reaktioita ovat:

 • polttava tai puuduttava tunne suussa ja nielussa
 • pahoinvointi
 • silmien vuotaminen
 • syljenerityksen kiihtyminen
 • nenän vuotaminen.

Carolina Reaperin syömisellä voi olla kuitenkin vielä vakavampia seurauksia. Se saattaa esimerkiksi ahtauttaa suonia ja jopa aiheuttaa aivohalvauksen.

Tällaisen tapauksen koki 15-vuotias poika syötyään yllytyksestä Carolina Reaperia. Hän joutui sairaalaan aivoverenkiertohäiriöstä johtuvan päänsäryn takia.

Komodo Dragon

Komodo Dragon-chili

Komodo Dragon kuuluu – toisin kuin muut tämän luettelon chilit – monien elintarvikemyymälöiden valikoimaan.

© Bigar
 • Arvo Scovillen asteikossa: 1,4–2,2 milj. SHU.
 • Kehityshistoria: Chili kehitettiin Bedfordshiressa Englannissa. Seudulla on jo pitkään kehitetty tulisia chilejä.

Komodo Dragon on melkein yhtä tulinen kuin Carolina Reaper, ja sen arvo Scovillen asteikolla on 1 400 000–2 200 000 SHU.

Komodo Dragonin lanseerasi vuonna 2015 brittiläinen maanviljelijä Salvatore Genovese. Hän on Carolina Reaperin kehittäneen Ed Currien tavoin intohimoinen tulisten chilien tuottaja.

Komodo Dragon maistuu hedelmäiseltä, ja ensin siitä voikin saada sen vaikutelman, ettei se edes ole erityisen tulinen chili. Polttava tunne voimistuu kuitenkin nopeasti.

Kun Carolina Reaperia myydään vain erikoismyymälöissä, Komodo Dragonia voi löytää tavallisesta supermarketista. Britanniassa Komodo Dragon kuuluu vähittäiskauppaketju Tescon valikoimaan.

Trinidad Moruga Scorpion

Halkaistu Moruga Scorpion -chili

Chili on keskimäärin 400 kertaa niin tulinen kuin jalapeño, ja sitä käytetään siksi monissa chilikastikkeissa.

© Hankwang
 • Arvo Scovillen asteikossa: 1,2–2 milj. SHU.
 • Kehityshistoria: Chilin kehitti maanviljelijä Wahid Ogeer Trinidad ja Tobagossa. Trinidad Moruga Scorpion viihtyy lämpimässä.

Trinidad Moruga Scorpion oli aiemmin maailman tulisin chili. Sen arvo Scovillen asteikossa on 1 200 000–2 000 000 SHU.

Oltuaan vuoden kärkisijalla Trinidad Moruga Scorpion menetti sen Carolina Reaperille.

Muiden todella väkevien chilien tapaan Trinidad Moruga Scorpion vaikuttaa muihinkin kehonosiin kuin suuhun ja nieluun. Maistajan pitää valmistautua siihen, että pian tuntuu.

Monet ovat kuvanneet Trinidad Moruga Scorpionin vaikutusta kielen sulamiseksi. Chili vahingoittaakin sitä puolustusjärjestelmän osaa, jonka tehtävänä on estää ihmistä polttamasta suutaan.

Kun syö hyvin kuumaa tai tulista ruokaa, on olemassa vaara, että kieli palaa rakoille. Rakkulat ovat merkki siitä, että keho uhraa kieltä suojaavan uloimman kerroksen syvempien vaurioiden välttämiseksi.

7 Pot Douglah

7 Pot Douglah-chili

Kun tästä chilistä purskahtaa nestettä iholle, se voi ärtyä voimakkaasti. Tulisia chilejä käsiteltäessä voi olla hyvä idea käyttää suojakäsineitä.

© Peter Stanley/Youtube
 • Arvo Scovillen asteikossa: 923 889–1,85 milj. SHU.
 • Kehityshistoria: Karibian alueelta peräisin oleva chili on erittäin harvinainen. Sen kehittäjää ei tunneta, mutta se menestyy Trinidad ja Tobagon trooppisessa ilmastossa.

Syynä chilin harvinaisuuteen lienee se, että sitä on vaikea lisätä siemenistä. 7 Pot Douglah -chilejä kasvaa luonnossa Trinidad ja Tobagossa, mutta niistä saadaan vain vähän siemeniä.

Vaikka 7 Pot Douglah ei olekaan maailman väkevin chili, sen tulisuuteen on syytä suhtautua vakavasti. Noin viisisenttisessä marjassa piilee kapsaisiinia 923 889–1 853 986 Scovillen yksikön verran.

Trinidad ja Tobagosta peräisin oleva 7 Pot Douglah erottuu väriltään: raakana se on toki vihreä, mutta kypsyessään se muuttuu tummanruskeaksi. Sävyä kuvataan usein suklaan väriseksi.

Suklaanruskea väri vihjaa mausta, sillä siinä on pähkinäisyyttä ja hedelmäisyyttä. Ei ihme, että 7 Pot Douglah kiehtoo monia (koti)kokkeja.

Kokkien ja kokkaajien pitää kuitenkin käsitellä 7 Pot Douglahia varovasti, sillä sen neste polttaa ihoa.

Dorset Naga

Kypsä Dorset Naga -chili

Monet ruoanlaittajat ovat mieltyneet Dorset Naga -chiliin.

© Luciano Roth Coelho
 • Arvo Scovillen asteikossa: 1–1,59 milj. SHU.
 • Kehityshistoria: Dorset Naga on peräisin Englannista, ja se on nimetty Dorsetin kreivikunnan mukaan. Michael ja Joy Michaud ottivat jalostustyön lähtökohdaksi Naga Morich -chilin.

Dorset Nagan arvo Scovillen asteikossa on yli miljoona yksikköä. Marjojen tulisuus ei vaihtele yhtä voimakkaasti kuin monilla muilla tulisilla chileillä. Vaihteluväliksi on määritetty 1 000 000 –1 598 227 SHU.

Niinpä Dorset Naga on varma valinta sille, joka haluaa maistaa tulista chiliä tai maustaa sellaisella ruokaansa.

Koska Dorset Naga on jalostettu Naga Morichista, se on itse asiassa Naga Morichin muunnos. Dorset Nagaa pidetään kuitenkin omana lajikkeenaan, ja siksi se on voitu lisätä erikseen maailman tulisimpien chilien luetteloon.

Useimpien muiden hyvin väkevien chilien tapaan Dorset Naga maistuu makealta ja hedelmäiseltä maistettaessa. Tulisuus tulee esiin vähitellen. Dorset Naga sopii monien mielestä erinomaisesti chilikastikkeen ainekseksi.

Uusia chilejä tulossa

Carolina Reaperille odotetaan haastajia

Tätä nykyä tulisin chili, Carolina Reaper, ei välttämättä pysy kärkisijalla kauan.

Eri puolilla maailmaa innokkaat chiliharrastajat pyrkivät kehittämään entistä väkevämpiä lajikkeita. Ja jotkut ovat sitä mieltä, että Carolina Reaper on jo menettänyt ykköspaikkansa. Guinness World Records ei ole kuitenkaan vielä tehnyt muutoksia siihen tilastoon, johon tämä listaus perustuu.

Carolina Reaperin asemaa maailman tulisimpana chilinä uhkaa ilmeisesti ainakin kaksi haastajaa: Pepper X ja Dragon's Breath.

Pepper X

Pepper X:n on kerrottu olevan peräti kaksi kertaa niin tulinen chili kuin nyt maailman väkevimmäksi chiliksi noteerattu Carolina Reaper.

Arvoituksellisesta haastajasta on vaikea löytää luotettavaa tietoa, sillä sen kehittäjällä – myös Carolina Reaperin kehittäneellä – Ed Curriella on ollut tiukka tiedotuslinja.

Tiettävästi Pepper X on saanut Scovillen asteikossa arvon 3,18 miljoonaa yksikköä. Marjojen tulisuudessa on ilmeisesti yhä niin suurta vaihtelua, ettei sitä ole voitu tai haluttu esitellä.

Siinä tapauksessa, että Pepper X:n Scoville-tulos vakiintuu, se nousee selvällä erolla maailman tulisimpien chilien luettelon kärkeen.

Dragon's Breath

Dragon's Breath eli Lohikäärmeen henkäys on oivallinen nimi chilille, jonka tulisuus on määritetty 2,48 miljoonaksi Scovillen yksiköksi.

Jos Dragon's Breath pääsee Guinness World Recordsin listalle ennen Pepper X:ää, siitä tulee maailman tulisin chili.

Chilin on kehittänyt brittiläinen maanviljelijä Tom Smith yhdessä englantilaisen Nottinghamin yliopiston tutkijoiden kanssa.

Dragon's Breathin kehitystyössä ei ole tähdätty niinkään maailman tulisimman chilin tittelin kaappaamiseen, vaan päämääränä on ollut saada aikaan chili, jota voidaan hyödyntää lääketieteellisesti.