Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologia - Ruoka-aineet

Leipä kuivuu tai nahistuu, koska kosteus pyrkii tasaantumaan

Miksi vaalea leipä kuivuu, jos se jätetään pöydälle ilman pussia, ja näkkileipä puolestaan nahistuu? Mikä ero leivillä on?

Vaalea vehnäleipä sisältää runsaasti kosteutta, ja näkkileipä on kuivaa. Kosteus taas pyrkii aina tasaantumaan. Siksi kuiva näkkileipä imee ympäristöstä kosteutta, ja kosteasta vehnäleivästä sitä vapautuu ilmaan. Kun aikaa kuluu, vaalea leipä kovettuu ja näkkileipä pehmenee. Näkkileipä säilyy entisellään selvästi pitempään kuin vaalea leipä. Se voi säilyä rapeana kuukausia. Tämä johtuu siitä, että näkkileipä on tiiviimpää ja imee kosteutta ilmasta melko hitaasti. Näkkileipä on kuin vanha rutikuiva sieni, joka ei edes veteen upotettuna kostu kovin helposti. Myöskään kokojyväleipä ja ruisleipä eivät kuivu niin nopeasti kuin vehnäleipä, sillä niissä on tavallisesti enemmän rasvaa kuin valkoisesta viljasta tehdyssä vehnäleivässä. Myös rasvan määrä vaikuttaa leivän säilyvyyteen. Lisäksi kokojyväleivässä olevat kokonaiset tai rouhitut jyvät sitovat ja imevät ympäristön kosteutta paremmin kuin vähän kuitua sisältävä vehnäjauho. Kaikki leipälaadut säilyvät parhaiten, kun ne säilytetään ilmatiiviissä pakkauksessa. Leivän kuivumista tai nahistumista voidaan estää panemalla leipä muovipussiin tai kannelliseen astiaan. Tällöin leivän kostumiseen ja kuivumiseen vaikuttaa vain pussin tai astian sisältämän ilman kosteus eikä koko huoneilman kosteus.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota