Shutterstock

Kuinka energiajuoma vaikuttaa kehoon?

Nimestäkin voi päätellä, että energiajuoma antaa lisää energiaa – mutta mitä kehossasi oikeastaan tapahtuu kohta sen jälkeen, kun olet nauttinut sokerista ja kofeiinista koostuvan koktailin? Lue viisi faktaa energiajuoman vaikutuksista.

Tutkimusten mukaan energiajuoma parantaa kestävyyttä ja keskittymiskykyä sisältämänsä sokerin ja kofeiinin ansiosta. Kuppi vahvaa kahvia, johon on sekoitettu reilusti sokeria, ajaa todistetusti saman asian.

1. Verenkierto vilkastuu

Kuva: Shutterstock.

Sokeri imeytyy nopeasti verenkiertoon. Siitä saavat energiaa niin lihakset kuin aivotkin. Ylimääräinen sokeri varastoituu lihaksiin ja maksaan. Varasto estää äkillistä uupumista.

2. Energiajuoma pitää valveilla

Kuva: Shutterstock.

Kofeiini hillitsee uni-valverytmiä säätelevän adenosiinin väsyttävää vaikutusta estämällä adenosiinireseptorien toimintaa. Sen voimin voi siis pysyä hereillä pidempään.

3. Sydämen syke kiihtyy

Kuva: Shutterstock.

Kofeiini kiihdyttää sykettä ja saa siten veren kiertämään nopeammin elimistössä. Osalle sydänpotilaista tästä voi olla haittaa. Vilkas verenkierto tehostaa hapen kuljetusta.

4. Lihakset supistuvat

Kuva: Shutterstuck.

Useiden eri tutkimusten mukaan energiajuomiin lisättävä tauriini saa lihakset supistumaan tavallista voimakkaammin. Sen sijaan siitä, että valmisteiden sisältämä glukuronolaktoni parantaa lihasten kestävyyttä, ei ole vakuuttavaa näyttöä.

5. Energiajuoma pissattaa

Kuva: Shutterstuck.

Kofeiini on diureetti, eli sillä on nestettä poistava vaikutus. Energiajuoma aiheuttaa useimmille melko pian vessahädän.