Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologia - Ruoka-aineet

Keinotekoiset makeutusaineet

Miten keinotekoisten makeutusaineiden energiamäärä eroaa tavallisesta sokerista? Ovatko ne vaarallisia ja jos ovat, niin mistä syystä?

Makeutusaineet ovat luonnosta saatavia tai keinotekoisesti valmistettuja mm. elintarvikkeiden ja lääkkeiden makeuttamiseen käytettäviä aineita. Tavallista ruokosokeria eli sakkaroosia ja muita luonnon sokereita korvaavista keinotekoisista makeutusaineista yleisimpiä ovat syklamaatti, aspartaami, asesulfaami-K ja sakariini. Lisäksi mm. elintarvikkeiden ja virvoitusjuomien makeuttamiseen käytetään sokerialkoholeja, kuten ksylitolia, mannitolia, sorbitolia, maltitolia ja laktitolia sekä isomaltia, joka on kahden sokerialkoholin seos. Elintarvikelainsäädännössä makeutusaineet luokitellaan lisäaineiksi. Keinotekoisten makeutusaineiden vaaroista ollaan monta mieltä. Niiden – niin kuin kaikkien synteettisten lisäaineiden – käytössä kannattaa noudattaa kohtuutta, vaikka terveysriskit ovat tutkimusten mukaan melko pienet. Herkillä ihmisillä suuret päivittäisannokset voivat aiheuttaa erilaisia oireita pahoinvoinnista ripuliin. Jos tuotteessa on maininta päivittäisestä saantisuosituksesta, sitä ei pidä ylittää. Keinotekoisten makeutusaineiden suosio perustuu pitkälti niiden pieneen energiamäärään ja makeuteen. Esimerkiksi hyvin vähäenergiainen aspartaami on noin 200 kertaa niin makeaa kuin sokeri.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota