Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hyönteisiä ruoaksi – YK hyväksyy ötökät ruokapyramidiin
Teknologia - Ruoka-aineet

YK hyväksyy hyönteiset ruokapyramidiin

Tulevaisuudessa käytetään yhä enemmän hyönteisiä ruoaksi ja proteiinit saadaan pikku ötököistä. Näin suosittavat ainakin YK ja EU, jotka ovat arvioineet hyönteisten arvon ihmisten ravintona.

Ensimmäisellä kerralla tarvitset ehkä kunnon kasan ketsuppia ja uskallusta, mutta voit yhtä hyvin alkaa totutella jo nyt. Rapeaksi paistetut heinäsirkat ja mehukkaat jauhopukin toukat eli jauhomadot muodostavat joka tapauksessa pian suuren osan päivittäisestä ravinnostasi.

Hyönteisten on määrä tulevaisuudessa korvata muut proteiininlähteet, esimerkiksi naudat ja siat, joiden kasvattaminen on kallista ja ympäristöä kuormittavaa.

Tätä mieltä ovat ainakin YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO sekä Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA. Ne ovat nyt virallisesti arvioineet hyönteisruokavalion ravintoarvon ja turvallisuuden.

Raportin johtopäätös on se, että nykyään tunnetuista yli 1 900 syötävästä hyönteisestä on mahdollista koota terveellinen ja ravitseva ateria.

HYÖNTEISPYRAMIDI: Pieni osa syötävistä hyönteisistä on tähän järjestetty ravintoarvonsa mukaan. Syö eniten niitä, jotka ovat pyramidin pohjalla, ja vain vähän niitä, jotka ovat huipulla. Napsauttamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.

Miljoonat käyttävät hyönteisiä ruoaksi

Suuressa osassa maailmaa on pitkään tunnettu hyönteisten hyöty ravintoaineena. Monissa Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maissa ihmiset syövät hyönteisiä silmäänsä räpäyttämättä.

Pikku ötökät ovat terveellisiä: ne sisältävät runsaasti proteiineja ja mineraaleja. Esimerkiksi monien hyönteisten kuoressa on kalkkia.

Hyönteisissä on myös se etu kaloihin ja muihin suurempiin eläimiin verrattuna, että ne elävät vain vähän aikaa eikä niihin siten ehdi kertyä paljon kemiallisia saasteita tai raskasmetalleja.

Seuraava muotivillitys: Hyönteisiä ruoaksi

Useat länsimaiset gourmetravintolat ovat jo alkaneet käyttää ruoanvalmistuksessa hyönteisiä. Lue lisää alla olevasta artikkelista ja tutustu hyönteismenyyhyn:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota