hyönteiset ravinto TOP
Teknologia - Ruoka-aineet

Syöt ½ kiloa hyönteisiä vuodessa

Hyönteiset, kuten kirvat, madot, toukat, päätyvät usein mahalaukkuusi, kun popsit kaupasta ostamiasi hedelmiä ja vihanneksia. Ja määrät ovat aika suuria.

Kirvat pinaatissa ja toukat pakastemarjoissa.

Joka vuosi popsimme 0,5–1 kiloa hyönteisiä, joita elintarvikkeet sisältävät. Näin todetaan The Scientific American -lehdessä.

Teollisella elintarviketuotannollakaan ei päästä eroon kaikista ötököistä, mutta onneksi ne eivät aiheuta terveydellistä haittaa.

Hyönteiset tekevät sinulle hyvää

Parsakaali tai mehuksi puristettu ja jääkaappiisi päätyvä hedelmä voi sisältää kärpäsentoukkia, kirvoja, matoja, punkkeja ja ripsiäisiä.

Hyönteisiä on mahdotonta välttää, jos vihanneksia ja hedelmiä ei ruiskuteta rutkasti torjunta-aineilla tai käydä käsin huolellisesti läpi ennen kuin niitä aletaan jalostaa elintarviketeollisuudessa. Toinen tavoista on terveydelle haitallinen, toinen hyvin kallis.

Hyönteiset eivät ole edes haitallisia. Tosiasiassa hyönteislajeista jopa 1 900 on syötäviä. Ne sisältävät myös runsaasti proteiinia ja terveyttä edistäviä aineita, kuten sinkkiä, rautaa ja A-vitamiinia.

Rajansa on hyönteisilläkin

Yhdysvaltojen elintarvikeviranomaiset kutsuvat elintarvikkeiden hyönteisiä tai hyönteisjäämiä ”luonnollisiksi tai vääjäämättömiksi laatuvirheiksi”, kun niistä ei koidu kuluttajalle vaara.

He ovat jopa koonneet luettelon hyönteisten maksimimääristä tietyissä elintarvikkeissa. Tässä siitä muutama esimerkki:

Hyönteiset eivät ole vain laatuvirhe

Vaikka osa hyönteisistä päätyy elintarvikemyymälään vahingossa, joitakin kasvatetaan elintarvikkeeksi aivan tarkoituksella. Lue lisää artikkelista:

Lue myös:

Ruoka-aineet

Milloin kahvi virkistää eniten?

0 minuuttia
Milk boiling over
Ruoka-aineet

Maito: Miksi maito kiehuu helposti yli?

0 minuuttia
Hyönteisiä ruoaksi – YK hyväksyy ötökät ruokapyramidiin
Ruoka-aineet

Hyönteiset ryömivät ruokapyramidiin

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!