Kirvat pinaatissa ja toukat pakastemarjoissa.
Joka vuosi popsimme 0,5–1 kiloa hyönteisiä, joita elintarvikkeet sisältävät. Näin todetaan The Scientific American -lehdessä.
Teollisella elintarviketuotannollakaan ei päästä eroon kaikista ötököistä, mutta onneksi ne eivät aiheuta terveydellistä haittaa.
Hyönteiset tekevät sinulle hyvää
Parsakaali tai mehuksi puristettu ja jääkaappiisi päätyvä hedelmä voi sisältää kärpäsentoukkia, kirvoja, matoja, punkkeja ja ripsiäisiä.
Hyönteisiä on mahdotonta välttää, jos vihanneksia ja hedelmiä ei ruiskuteta rutkasti torjunta-aineilla tai käydä käsin huolellisesti läpi ennen kuin niitä aletaan jalostaa elintarviketeollisuudessa. Toinen tavoista on terveydelle haitallinen, toinen hyvin kallis.
Hyönteiset eivät ole edes haitallisia. Tosiasiassa hyönteislajeista jopa 1 900 on syötäviä. Ne sisältävät myös runsaasti proteiinia ja terveyttä edistäviä aineita, kuten sinkkiä, rautaa ja A-vitamiinia.
Rajansa on hyönteisilläkin
Yhdysvaltojen elintarvikeviranomaiset kutsuvat elintarvikkeiden hyönteisiä tai hyönteisjäämiä ”luonnollisiksi tai vääjäämättömiksi laatuvirheiksi”, kun niistä ei koidu kuluttajalle vaara.
He ovat jopa koonneet luettelon hyönteisten maksimimääristä tietyissä elintarvikkeissa. Tässä siitä muutama esimerkki: