Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Säilyykö hunaja ikuisesti?

Säilyykö hunaja ikuisesti?

Hunajaa käytettiin muinaisessa Egyptissä niin palsamointiin kuin hautalahjanakin. Säilyykö hunaja oikeasti ikuisesti?

Hunaja ei pilaannu koskaan

Jos hunajaa säilytetään tiiviskantisissa purkeissa, joihin ei pääse sisään kosteutta, hunaja ei periaatteessa pilaannu koskaan.

Säilyvyyden salaisuus on suuri sokeripitoisuus, pieni vesipitoisuus ja mehiläisten tuottamat entsyymit.

Kun mehiläiset imevät kukista mettä, siihen sekoittuu niiden elimistön erittämiä entsyymejä, jotka muuttavat meden sokereita. Mesi koostuu pääasiallisesti rypäle-, hedelmä- ja ruokosokerista. Osa rypälesokerista eli glukoosista muuttuu glukonihapoksi ja vetyperoksidiksi, joka tuhoaa sieniä ja bakteereja.

I Tutankhamons grav fandt man over 3000 år gammel honning.

Kun arkeologit 1920-luvulla pääsivät tutkimaan Tutankhamonin hautaa, he löysivät muun muassa ruukullisen yhä syömäkelpoista hunajaa.

© Shutterstock & The New York Times/Scanpix

Hunaja pitää säilyttää tiiviissä astiassa

Sokerit ovat tehokkaita säilöntäaineita. Hunajasta noin 80 prosenttia on sokeria, joka sitoo nestettä – myös bakteereista. Kun vesi sitoutuu sokeriin, bakteerit kuivuvat ja kuolevat.

Lisäksi hunaja on makeudestaan huolimatta hapanta. Sen pH-arvo vaihtelee 3:n ja 4,5:n välillä (neutraali arvo on 7). Bakteerit ja sienet eivät viihdy niin happamassa ympäristössä.

Jotta hunaja säilyisi, on pidettävä huolta siitä, että siihen ei pääse kosteutta. Jos hunajapurkin kansi ei ole tiivis, hunaja voi imeä ilmasta niin paljon kosteutta, että bakteerit alkavat kasvaa.

Hunajassa itsessään ei ole bakteereja eikä muita mikrobeja, mutta niitä voi tulla siihen hunajan pakkaajan tai kuluttajan sormista tai vaikka likaisesta lusikasta.

Hunajaa voidaan käyttää moneen tarkoitukseen

Palsamointi: Kerrotaan, että kun Aleksanteri Suuri kuoli 323 eaa., hänen ruumiinsa pantiin hunajalla täytettyyn arkkuun, jotta se kestäisi mädäntymättä matkan Babyloniasta Kreikkaan.

Desinfiointi: Muun muassa faraoiden Egyptissä siveltiin tulehtuneisiin haavoihin hunajaa nopeuttamaan niiden paranemista.

Hautalahja: Kun Howard Carter avasi farao Tutankhamonin haudan 1922, sieltä löytyi ruukullinen hunajaa, joka oli vielä kolmentuhannen vuoden jälkeenkin syötävää.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota