Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hunajaa lasipurkissa tumma tausta
© Shutterstock
Teknologia - Ruoka-aineet

Hunaja ei pilaannu, koska siinä on runsaasti sokeria

Hunaja säilyy vuosia jopa huoneenlämmössä. Miten se on mahdollista?

Hunajan pitkä säilyvyysaika johtuu sen raaka-aineen, meden, korkeasta sokeripitoisuudesta. Mesi koostuu pääasiallisesti rypäle-, hedelmä- ja ruokosokerista. Lisäksi se sisältää pieniä määriä mallassokeria ja muita sokereita. Kaiken kaikkineen noin 80 prosenttia hunajasta on sokeria. Jo keräämisen aikana mehiläisten syljestä siirtyy meteen sokereiden koostumusta muuttavia entsyymejä. Entsyymit muun muassa pilkkovat rypäle-sokeria palorypälehapoksi ja vetyperoksidiksi, joka ehkäisee bakteerien ja sienten kasvua. Lisäksi mehiläiset haihduttavat vettä. Kun vettä on medessä alun perin noin 60 prosenttia, hunajassa sitä on enää vain suunnilleen 20 prosenttia. Pieni vesipitoisuus pidentää säilyvyyttä, koska se ehkäisee pieneliöiden lisääntymistä. Hunaja tavallaan imee niistä mehut. Antibakteeristen ominaisuuksiensa vuoksi hunajaa on vanhastaan käytetty esimerkiksi

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota