Homejuusto vaaratonta

Kaikki tietävät, että homehtunutta leipää ei pidä syödä ruokamyrkytysvaaran vuoksi. Miksi sitten homejuustot ovat terveydelle vaarattomia?

Vanha homejuusto
© Shutterstock

Homesienet ovat laaja, hyvin hajanainen sieniryhmä, johon luetaan erilaisia ”homemaista” kasvustoa muodostavia sieniä. Osa niistä kuuluu vaillinaissieniin, osa puolestaan kotelo- ja leväsieniin. Monet homesienet ovat luonnon normaalin kiertokulun kannalta välttämättömiä hajottajia. Homesieniä on käytetty hyväksi ruuanlaitossa ja elintarvikkeiden valmistuksessa jo vuosituhansien ajan mm. Aasiassa. Voidaankin sanoa, että homesieni on keittiössä sekä ystävä että vihollinen. Vaikka homesienet pilaavat elintarvikkeita syömäkelvottomiksi, niihin on alettu suhtautua ehdottoman karsaasti vasta melko myöhään. Ennen nykyaikaista hygienia- ja terveysvalistusta hometta pidettiin lähinnä makuhaittana ja kauneusvirheenä. Esimerkiksi hillosta home poistettiin lusikalla, ja hillo syötiin loppuun – ehkä vakuuttelemalla, että ”home parantaa lauluääntä”. Nykyään tiedetään, että homehtunutta elintarviketta ei kannata käyttää, sillä näkyvän homeen poistaminen ei vähennä ruokamyrkytysriskiä. Homekasvusto erittää elintarvikkeeseen aina aineita, jotka voivat aiheuttaa vakaviakin myrkytyksiä. Sitä vastoin homejuustojen kohdalla tilanne on aivan toinen. Niiden valmistuksessa käytetään vain tiettyjä, tarkoin valittuja homesieniä, jotka antavat juustolle halutut maku-, väri- ja rakenneominaisuudet. Homejuustojen valmistusprosessia valvotaan tarkasti, eikä myyntiin pääse pilaantuneita tuotteita. Homesienistä ei myöskään vapaudu juustoon haitta-aineita, vaan ainoastaan haluttuja ”aromeja”.