Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknologia - Ruoka-aineet

Happamat hedelmät

Kasville on eduksi, jos eläimet syövät sen hedelmiä ja levittävät näin sen siemeniä. Kelpaako hapan sitruuna eläimille?

Monien kasvien hedelmät ovat hyvänmakuisia ja siksi eläinten suosimaa ravintoa. Kaikki hedelmät eivät kuitenkaan ole makeita, kuten lukuisat happamat sitrushedelmät osoittavat. Esimerkiksi sitruunan happamuuden syytä voidaan vain arvailla, mutta on mahdollista, että hapan maku on suojakeino. Kasvin lisääntymisen kannalta on tärkeää, että siemenet ovat kypsiä, kun ne päätyvät maahan. Raaka sitruuna ei houkuttele sen enempää eläimiä kuin ihmistäkään. Sitruunan alkuperäistä makua ei tiedetä, sillä nykyiset lajikkeet ovat vuosituhansia kestäneen jalostustyön tulosta. Varsinaista ”villisitruunaa” ei enää ole, joten käsitykset siitä, millainen hedelmä sitruuna alkujaan oli, vaihtelevat suuresti. On täysin mahdollista, että ensimmäisten sitruunapuiden hedelmät olivat nykyistä pienempiä ja makeampia. Monet linnut syövät mielellään pieniä ja hapokkaita hedelmiä ja levittävät tehokkaasti siemeniä. Suuria, happamia hedelmiä tuottavat kasvit varmistavat siemennyksen onnistumisen toisella tavalla. Pudottuaan hedelmät vierivät jonkin matkan päähän kasvista ja alkavat mädäntyä. Siemenet saavat ravintoa kasvuaan varten hajoavasta hedelmälihasta.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota