Kalankakka mehevöittää salaatin

Kalaa ja ravintokasveja voidaan viljellä sulkeisjärjestelmissä, jotka eivät kuormita ympäristöä. Näin esimerkiksi kalankakka edistää kasvien kasvua. Ratkaisumalli sopii hyvin kaupunkiympäristöön.

Salat

Ongelma: Maatalous saastuttaa

Kirkuvan vihreät myrkkylevät ja miljoonat kuolleet kalat todistavat joka vuosi merien ja sisävesien ravinnekuormituksesta. Muun muassa maatalouden typpi- ja fosforipäästöt voivat aiheuttaa vakavia ympäristöongelmia. Siksi niitä pitäisi leikata. Ravinteet tulisi myös saada kiertoon.

Ratkaisu: Ruoka kasvaa kotona

Ravinnoksi sopivia kasveja ja vesieläimiä on mahdollista kasvattaa pienimuotoisesti yhdessä ja samassa paikassa.

Viljelytekniikka, josta käytetään englanninkielistä nimitystä aquaponics, on tarkoitettu tyydyttämään vaikkapa yksittäisen perheen tuoreen lähiruoan tarve ja vähentämään näin kaupasta ostettavien elintarvikkeiden käyttöä.

Monet Gazan kaistan asukkaat kasvattavat itselleen vihanneksia ja kalaa katolle perustamallaan pienviljelmällä. Kuva: Mohammed Abed/AFP/Scanpix

Ideana on, että kasvit ja eläimet hyötyvät toisistaan ja tulevat toimeen omillaan. Esimerkiksi rehuja ja ravinteita ei ole tarkoitus lisätä järjestelmään. Tavoitteena on tilanne, jossa kalat tai äyriäiset kasvavat kasvien kasteluun käytettävässä vedessä. Eläinten tuottama typpi (esimerkiksi kalankakka) edistää kasvien kasvua, ja eläimet saavat kasveista ja pieneliöistä eloperäistä ravintoa. Perhekoon järjestelmä voi antaa esimerkiksi kalaa yli 100 kiloa vuodessa.

Kun kasvit kasvavat vedessä, ne ottavat ravinteet suoraan siitä juurillaan. Kuva: Getty Images

Aquaponics-viljelmiä perustetaan vielä enimmäkseen harrastus- ja kokeilumielessä. Kuitenkin esimerkiksi tiheästi asutulla Gazan kaistalla ne ovat jo hyvin suosittuja. Koska maatalousmaata on siellä tarjolla niukasti, talojen katot on otettu kotitarveviljelyyn.

Kalankakka mehevöittää salaatin

1. Kala-altaassa kasvatetaan helppo-hoitoisia, kestäviä ja nopeakasvuisia lajeja, kuten tilapioita ja monneja. 2. Saostusaltaassa tietyt bakteerit hajottavat eloperäisen jätteen, kuten ulosteet, ravinteiksi. 3. Kasvit kasvavat – jopa ilman kiinteää kasvualustaa – suoraan vedestä ottamiensa ravinteiden varassa. 4. Kierrätysaltaaseen puhdistuneena virtaava vesi johdetaan kala-altaaseen.

9 haastetta, jotka pitää ratkaista NYT

Ihmiskunnalla on edessään monia vaikeita haasteita, jotka olisi ratkaistava heti, jotta maapallolla olisi mahdollisuus pelastua. Ensiapua on kuitenkin jo luvassa. Lue laaja teema-artikkeli Tieteen Kuvalehdestä: