Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Salat
Teknologia - Ruoka-aineet

Kalankakka mehevöittää salaatin

Kalaa ja ravintokasveja voidaan viljellä sulkeisjärjestelmissä, jotka eivät kuormita ympäristöä. Näin esimerkiksi kalankakka edistää kasvien kasvua. Ratkaisumalli sopii hyvin kaupunkiympäristöön.

Ongelma: Maatalous saastuttaa

Kirkuvan vihreät myrkkylevät ja miljoonat kuolleet kalat todistavat joka vuosi merien ja sisävesien ravinnekuormituksesta. Muun muassa maatalouden typpi- ja fosforipäästöt voivat aiheuttaa vakavia ympäristöongelmia. Siksi niitä pitäisi leikata. Ravinteet tulisi myös saada kiertoon.

Ratkaisu: Ruoka kasvaa kotona

Ravinnoksi sopivia kasveja ja vesieläimiä on mahdollista kasvattaa pienimuotoisesti yhdessä ja samassa paikassa.

Viljelytekniikka, josta käytetään englanninkielistä nimitystä aquaponics, on tarkoitettu tyydyttämään vaikkapa yksittäisen perheen tuoreen lähiruoan tarve ja vähentämään näin kaupasta ostettavien elintarvikkeiden käyttöä.

Monet Gazan kaistan asukkaat kasvattavat itselleen vihanneksia ja kalaa katolle perustamallaan pienviljelmällä. Kuva: Mohammed Abed/AFP/Scanpix

Ideana on, että kasvit ja eläimet hyötyvät toisistaan ja tulevat toimeen omillaan. Esimerkiksi rehuja ja ravinteita ei ole tarkoitus lisätä järjestelmään. Tavoitteena on tilanne, jossa kalat tai äyriäiset kasvavat kasvien kasteluun käytettävässä vedessä. Eläinten tuottama typpi (esimerkiksi kalankakka) edistää kasvien kasvua, ja eläimet saavat kasveista ja pieneliöistä eloperäistä ravintoa. Perhekoon järjestelmä voi antaa esimerkiksi kalaa yli 100 kiloa vuodessa.

Kun kasvit kasvavat vedessä, ne ottavat ravinteet suoraan siitä juurillaan. Kuva: Getty Images

Aquaponics-viljelmiä perustetaan vielä enimmäkseen harrastus- ja kokeilumielessä. Kuitenkin esimerkiksi tiheästi asutulla Gazan kaistalla ne ovat jo hyvin suosittuja. Koska maatalousmaata on siellä tarjolla niukasti, talojen katot on otettu kotitarveviljelyyn.

Kalankakka mehevöittää salaatin

1. Kala-altaassa kasvatetaan helppo-hoitoisia, kestäviä ja nopeakasvuisia lajeja, kuten tilapioita ja monneja. 2. Saostusaltaassa tietyt bakteerit hajottavat eloperäisen jätteen, kuten ulosteet, ravinteiksi. 3. Kasvit kasvavat – jopa ilman kiinteää kasvualustaa – suoraan vedestä ottamiensa ravinteiden varassa. 4. Kierrätysaltaaseen puhdistuneena virtaava vesi johdetaan kala-altaaseen.

9 haastetta, jotka pitää ratkaista NYT

Ihmiskunnalla on edessään monia vaikeita haasteita, jotka olisi ratkaistava heti, jotta maapallolla olisi mahdollisuus pelastua. Ensiapua on kuitenkin jo luvassa. Lue laaja teema-artikkeli Tieteen Kuvalehdestä:

Lue myös:

Ruoka-aineet

Syöt ½ kiloa hyönteisiä vuodessa

3 minuuttia
Ruoka-aineet

Totta vai tarua: Purukumi jää mahaan vuosikausiksi

2 minuuttia
Ruoka-aineet

TOTTA VAI TARUA: Pitääkö muuntogeenistä ruokaa pelätä?

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota