Alkoholi on kivikautinen keksintö

Alkoholi mainitaan nautintoaineena monissa vanhoissa kirjallisissa lähteissä. Miten kauan ihmiset ovat osanneet valmistaa alkoholijuomia?

alkohol pots

Alkoholi on tunnettu tuhansia vuosia

Vanhojen ruukkujen pinnalta löydetyn eloperäisen aineksen analyysi viittaa siihen suuntaan, että kiinalaiset alkoivat valmistaa riisistä, hedelmistä ja hunajasta oluen tapaista alkoholijuomaa jo noin 9?000 vuotta sitten. Viiniä taas kuvataan ensimmäistä kertaa egyptiläisissä piirroksissa noin vuodelta 4000 eaa.

Vanhin tunnettu oluen resepti on peräisin sumereilta Mesopotamiasta nykyisestä Irakista. Se on merkitty 3?900 vuotta sitten muistiin savitauluun nuolenpääkirjoituksella.

Alkoholi paljastui ruukunsirpaleista

Kiinan keskiosasta on kivikautisen kylän arkeologisissa kaivauksissa löydetty saviruukuista ja niiden sirpaleista vanhimman tunnetun alkoholijuoman, oluen, jäännöksiä.

Etruskit – muinaisuuden bilehileitä

Etruskien tiedetään käyttäneen mielellään alkoholijuomia. Roomalaisten mukaan etruskinaiset olivat kauniita mutta usein juovuksissa. Roomassa mies olisi voinut vaatia avioeroa, jos vaimo olisi juonut liikaa viiniä. Lue lisää etruskien juomatavoista täältä: