Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kahvipapuja

Kiehtovat kahvipavut ovat aina hyvä puheenaihe vaikkapa... niin, no, kahvikupposen ääressä!

© Shutterstock
Teknologia - Ruoka-aineet

4 asiaa, joita et tiennyt kahvista

Suuret määrät kahvia voivat alentaa syöpäriskiä. Tästä voit lukea neljä totuutta tummasta ihmejuomasta....

Runsas kahvin juonti voi olla terveellistä

Kohtuullinen kahvinjuonti näyttää ehkäisevän useita sairauksia, mutta miten on suurien määrien laita? Vuonna 2011 Harvardin tutkijat osoittivat, että yli kuusi kuppia kahvia päivässä juovilla miehillä oli 60 prosenttia pienempi riski kuolla eturauhassyöpään kuin muilla miehillä. Tutkimus osoitti myös, että kofeiinittomalla kahvilla oli sama vaikutus.

Kofeiiniton kahvi sisältää kofeiinia

Kaikki kahvipavut sisältävät kofeiinia. Kofeiinittomassa kahvissa on yritetty vähentää tämän piristävän aineen määrää ennen paahtamista esimerkiksi orgaanisilla liuotteilla.

Vuonna 2008 kehitettiin Coffea charrieriana -lajike, jossa on luonnostaan niin vähän kofeiinia, että sitä voidaan pitää kofeiinittomana. Silti sekä Coffea charrieriana että muu kofeiiniton kahvi sisältävät aina kofeiinia. Sitä on kuitenkin hyvin vähän.

Paljon kahvia = pienet rinnat?

Vuonna 2008 Lundin yliopistossa Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin, että kahvin nauttiminen vähensi rintasyöpäriskiä niillä naisilla, joilla oli kahvin hajoamista elimistössä edistävä CYP1A2-geeni. Yllättävää oli se, että CYP1A2-geeniä kantavilla naisilla, jotka joivat päivittäin kahvia kolme kupillista tai enemmän, oli keskimääräistä pienemmät rinnat.

Menneisyyden energiapatukka

Kofeiinipitoiset elintarvikkeet, kuten energiapatukat, eivät ole uusi keksintö. Arvellaan, että etiopialaiset olivat ensimmäisiä, jotka keksivät kahvipapujen piristävän vaikutuksen ja että he sekoittivat papuja eläinten rasvaan, jolloin muodostui eräänlaisia energiapatukoita. Nam!

Lue lisää: Täydellinen kahvinautinto on täyttä tiedettä

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota