4 asiaa, joita et tiennyt kahvista

Suuret määrät kahvia voivat alentaa syöpäriskiä. Tästä voit lukea neljä totuutta tummasta ihmejuomasta....

Kahvipapuja

Kiehtovat kahvipavut ovat aina hyvä puheenaihe vaikkapa... niin, no, kahvikupposen ääressä!

© Shutterstock

Runsas kahvin juonti voi olla terveellistä

Kohtuullinen kahvinjuonti näyttää ehkäisevän useita sairauksia, mutta miten on suurien määrien laita? Vuonna 2011 Harvardin tutkijat osoittivat, että yli kuusi kuppia kahvia päivässä juovilla miehillä oli 60 prosenttia pienempi riski kuolla eturauhassyöpään kuin muilla miehillä. Tutkimus osoitti myös, että kofeiinittomalla kahvilla oli sama vaikutus.

Kofeiiniton kahvi sisältää kofeiinia

Kaikki kahvipavut sisältävät kofeiinia. Kofeiinittomassa kahvissa on yritetty vähentää tämän piristävän aineen määrää ennen paahtamista esimerkiksi orgaanisilla liuotteilla.

Vuonna 2008 kehitettiin Coffea charrieriana -lajike, jossa on luonnostaan niin vähän kofeiinia, että sitä voidaan pitää kofeiinittomana. Silti sekä Coffea charrieriana että muu kofeiiniton kahvi sisältävät aina kofeiinia. Sitä on kuitenkin hyvin vähän.

Paljon kahvia = pienet rinnat?

Vuonna 2008 Lundin yliopistossa Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin, että kahvin nauttiminen vähensi rintasyöpäriskiä niillä naisilla, joilla oli kahvin hajoamista elimistössä edistävä CYP1A2-geeni. Yllättävää oli se, että CYP1A2-geeniä kantavilla naisilla, jotka joivat päivittäin kahvia kolme kupillista tai enemmän, oli keskimääräistä pienemmät rinnat.

Menneisyyden energiapatukka

Kofeiinipitoiset elintarvikkeet, kuten energiapatukat, eivät ole uusi keksintö. Arvellaan, että etiopialaiset olivat ensimmäisiä, jotka keksivät kahvipapujen piristävän vaikutuksen ja että he sekoittivat papuja eläinten rasvaan, jolloin muodostui eräänlaisia energiapatukoita. Nam!

Lue lisää: Täydellinen kahvinautinto on täyttä tiedettä