Voikimpale

2 000 vuotta vanha voikimpale löytyi irlantilaisesta suosta

Dublinin pohjoispuolelta soistuneesta maastosta on löydetty ikivanha voikimpale. Se tuoksahtaa pilaantuneelta juustolta, mutta on edelleen syömiskelpoista.

keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Irlannissa kaivettiin Dublinin pohjoispuolella sijaitsevasta suosta esiin kymmenisen kiloa voita noin 2 000 vuoden takaa.

Rasva oli periaatteessa vielä käyttökelpoista, joskin sen rakenne oli muuttunut rakeiseksi ja haju juustomaiseksi.

Tapaus on tuorein esimerkki siitä, miten hyvin eloperäinen aine voi säilyä suossa.

Muinainen voikimpale oli hajonnut kappaleiksi.

3 muuta elintarviketta muinaisuudesta

Juustomaiseksi muuttunut voi ei ole ainoa ruokalöytö, joka on saanut veden herahtamaan tutkijoiden kielelle. Muinaisuus tarjoilee myös esimerkiksi luukeittoa ja maahanpanijaisolutta.

? Vihreää luusoppaa Kiinasta (noin 2 400 vuotta vanhaa) Vihreä luunpaloja vilisevä neste loiskahteli pronssipadassa, kun arkeologit kohottivat sen kantta ensimmäisinä tuhansiin vuosiin. Keitto löydettiin haudasta läheltä Kiinan vanhaa pääkaupunkia Xiania, eikä se ollut päässyt haihtumaan, koska hauta oli sinetöity niin tiukasti. Padan valmistuksessa käytetty kupari oli värjännyt liemen ajan mittaan vihreäksi.

? Hunajaolutta Tanskasta (noin 3 400 vuotta vanhaa) Egtvedin tyttö oli saanut viimeiselle matkalleen tammirungosta koverrettuun arkkuunsa mukaan tuopillisen. Tuohi- tai kaarna-astian sisältö oli haihtunut kadonnut haudan avaamiseen mennessä, ja tarkemmissa analyyseissä selvisi, että astia oli sisältänyt hunajalla makeutettua olutta, joka oli tehty puolukoista tai karpaloista, suomyrtistä ja vehnästä. Reseptin pohjalta pantua olutta voi ostaa Tanskan kansallismuseosta Kööpenhaminasta.

|

_Olutuoppi siivitti Egtvedin tytön viimeistä matkaa. _? Palanut leipä Englannista (noin 5 500 vuotta vanhaa) Keski-Englannin väestö herkutteli kaikesta päätellen lämpimäisillä jo neoliittisella kivikaudella. Ainakin arkeologit ovat löytäneet pieniä paloja palanutta leipää Oxfordfshiressa sijainneesta maakuopasta. Löytö on Englannin vanhin tunnettu todiste leivästä, ja sen olivat todennäköisesti leiponeet alueen ensimmäiset maanviljelijät.

Suot kätkevät ainutlaatuisia aarteita

Soihin on kätketty ja uponnut paljon muitakin jälkiä esihistoriallisesta elämästä kuin vain elintarvikkeita. Ajoittain turpeen joukosta nousee myös esihistoriallisia ihmisruumiita. Lue lisää laajasta artikkelistamme:__

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: