Voittamaton robotti

Ihmisen aivot ovat käsittämättömän monimutkainen elin. Siksipä näillä näkymin ei ole vaaraa siitä, että älykkäimmätkään koneet kykenisivät voittamaan ihmisen.

scifi robot

Fiktio:

Yksi Star Trek -sarjan suosituimmista hahmoista on Data-robotti. Data on vihertävästä ihostaan ja omituisen näköisistä silmistään huolimatta melkein samanlainen kuin sarjan ihmiset. Hänellä on tietoisuus, hänellä on ystäviä ja lemmikki. Datan aivot eivät kuitenkaan ole ihmisen aivot, eikä hänen tunne-elämänsä ole kovin kehittynyttä. Monissa muissa filmeissä, kuten Terminaattorissa, koneet uhkaavat ihmisiä, jotka ovat luoneet ne. Niille ihminen on este, joka on eliminoitava.

Fakta:

Tällä hetkellä ei osata rakentaa keinotekoisia aivoja, jotka toimisivat kuten Data. Itse asiassa tietoisen ja älyllisen robotin keksiminen on vielä kaukana tulevaisuudessa. Myös ihmisen tavoin käyttäytyvää robottia saadaan vielä odottaa. Yhdysvaltalainen Boston Dynamics -yritys on kehittänyt Atlas-robotin, joka osaa nousta portaita ja hypätä esteiden yli. Se on kuitenkin erittäin kömpelö, eikä se varmastikaan vielä suunnittele valloittavansa maailmaa.

Tieteen Kuvalehden arvio: Utopiaa