Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© E.W. Hawkes, L.H. Blumenschein, and J.D. Greer.
Teknologia - Robotit

Uusi käärmerobotti pelastaa ihmisiä

Kasvien inspiroima uusi robotti mullistaa robottien liikkumistekniikan. Tutkijat toivovat, että robotti voi tulevaisuudessa pelastaa ihmisiä.

Pelastustyöntekijät, jotka etsivät ihmisiä sortuneista rakennuksista, voivat tulevaisuudessa saada oivan työvälineen, jolla apuun ehditään ajoissa.

Väline on pehmeä, käärmemäinen robotti, joka on kehitetty Stanfordin yliopistossa. Taipuisa robotti on luomassa uusia standardeja robottien liikkumiselle.

Robotti kasvaa kuin köynnös

Luonnossa kasvavat kasvit ja sienet innoittivat tutkijat kehittämään robotin, joka on tehty putkenmallisesta muovista ja kasvaa köynnöksen tavoin. Muoviputki on kuin nurin käännetty sukka, joka kasvaa, kun materiaalia työntyy sen sisästä ulos.

Kun paineilma työntää putken suulta uutta putkea, putki pitenee, mutta muu osa putkesta pysyy paikoillaan.

Tällainen liikkumistapa voi olla ratkaiseva hankalasti saavutettavissa paikoissa, kuten esimerkiksi maanjäristyksen aiheuttamissa raunioissa.

Oletko kiinnostunut roboteista? Tutustu leikkaussaliin, jossa koneet peittoavat maailman parhaimmat kirurgit.

”Vaikka robotin vartalo olisi kahden tiiliskiven välissä, robotti voi silti kasvaa kärjestään ja liikkua siten eteenpäin," toteaa Elliot Hawkes, tutkimuksen johtaja.

Sen vuoksi uutta käärmerobottia voidaan käyttää esimerkiksi maanjäristyksen uhrien paikantamiseen, juomaveden toimittamiseen tai tulipalon sammuttamiseen.

Käärme voittaa esteet

© E.W. Hawkes, L.H. Blumenschein, and J.D. Greer.

Testivaiheessa oleva prototyyppi on jo osoittanut kykynsä ja nostanut 100 kiloa painavan laatikon. Se on myös tunkeutunut aukosta, jonka koko on vain 10 prosenttia sen omasta läpimitasta. Käärmerobotti osaa lisäksi kiemurrella naulojen ja tahmaisen kärpäspaperin päällä.

”Suurin haaste on ehkä miettiä, mihin kaikkiin tehtäviin käärmerobottia voidaan käyttää", toteaa Allison Okamura Stanfordin yliopistosta.

Lue myös:

Robotit

Robottien oma kieli huolestuttaa tutkijoita

2 minuuttia
Robotit

Keinolaiskiainen valvoo sademetsää

2 minuuttia
scifi robot
Robotit

Voittamaton robotti

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota