TESLA
Robot fra Tesla skal klare hverdagsopgaver

Tesla rakentaa ihmismäisen robotin

Tesla aikoo tehdä robotin, joka hoitaa rutiinihommat ihmisen puolesta. Ihmismäisten robottien kehitystyö ei kuitenkaan ole rutiinia, ja siitä saattaakin tulla Teslan insinöörien tähän asti haastavin tehtävä.

Elon Muskin yritykset Tesla, SpaceX ja Neuralink tekevät autoista kuljettamattomia ja laajentavat ihmisen asuinaluetta muille planeetoille ja yhdistävät ihmisen ja tietokoneen. Ihmismäisen robotin kehittäminen on tätä taustaa vasten suorastaan luonnollinen askel.

Askel vaatii kuitenkin kvanttihyppyä robottitekniikassa.

Kun Elon Musk äskettäin AI -tapahtumassa esitteli suunnitelmat ihmismäisestä robotista, Tesla Botista, hän ei vielä pystynyt kertomaan tarkkaan sen rakenteesta, vaan hän kutsui sen sijaan lavalle tanssijan.

VIDEO: Katso, miten Elon Musk esitteli Tesla Botin

Esittelyn aikana Musk kertoi, että robotista, jonka työnimi on Optimus, lanseerataan prototyyppi ensi vuonna. Sen on määrä suorittaa arkisia, vaarallisia ja tylsiä askareita ihmisen puolelsta. Robotin "kädentaitojen kerrotaan olevan samalla tasolla kuin ihmisen".

Ihmismäinen Tesla-robotti
© TESLA

Tesla-robotti Optimus on kevyt, vahva ja hidas

Korkeus: 173 cm
Paino: 56 kg
Nopeus: 8 km/h – vastaa reipasta kävelyvauhtia
Nostokyky: 68 kg (kuollutta painoa), 20 kg (olkapäillä), 4,5 kg (käsivarsi suorana)
Kamerat: 8

Robotin kasvot ovat näyttö, joka toistaa tietoja, sen vartalo taas on Teslan kuljettajattomista autoista tuttu tietokone.

Elon Musk itse uskoo, että tulevaisuudessa robotit suorittavat kaiken fyysisen työn. Tesla Bot on siis yksi askel kohti uudenlaista tulevaisuutta.

Luonnon jäljettelemistä pidetään robotti-insinöörien suurimapana haasteena. Ja joidenkin asiantuntijoiden mukaan se on paljon suurempi haaste kuin kuljettajattomat autot ja kierrätysraketit.

Mitä sitten tarvitaan, jotta Elon Musk ja Tesla pystyvät vastaamaan haasteeseen?

Ihmisen monimutkaiset toiminnot pitää opettaa robotille

Esittelyn aikana Elon Musk korosti. että Teslalla on jo autojen ohjelmistoista, antureista ja tietokoneen ja mekaniikan yhdistävistä osista kokemusta siitä tekniikasta, jota tarvitaan Optimuksen rakentamiseen.

Mutta robotin rakentaminen on vain osa haasteesta. Se pitää vielä saada ratkaisemaan ja suorittamaan ihmiselle tuttuja tehtäviä. Muskin sanoin niiden pitää osata vaikka kiinnittää pultti autoon.

Teslan kokemuksesta huolimatta edessä on valtava haaste, jota yksikään robottien kanssa työskennellyt yritys ei vielä ole voittanut. Ihmiselle monet tehtävät tuntuvat helpoilta, kuten kahvikupin laskeminen pöydälle tai pyykin viikkaaminen. Robotilta ne vaativat kuitenkin käsittämätöntä tarkkuutta.

Tesla Botin kehittämisen haasteita ovat muun muassa:

  • Robotin pitää osata navigoida paljon monimutkaisemmassa ympäristössä kuin mihin Teslan autot joutuvat liikenteessä.
  • Robotin käsivarsien ja jalkojen pitää osata pitää tasapaino ja niiden pitää pystyä toimimaan lähes lähes missä vaan, sillä ne joutuvat suoriutumaan erilaisista pinnoista, portaista ja vaikkapa ovenkahvoista.
  • Robotin sormien ja käsien pitää reagoida herkästi ärsykkeisiin ja kestää silti käytössä.

Kaksijalkaiset robotit ovat yhä prototyyppejä

Jopa sellaiset yritykset kuten Hyundain omistama Boston Dynamics, joka on kehittänyt ihmismäistä Atlas-robottia jo yli kymmenen vuoden ajan, ovat vielä hyvin kaukana tavoitteistaan, vaikka Atlas osaakin tanssia ja tehdä parkour-temppuja ja voltteja.

VIDEO: Katso, missä vaiheessa Boston Dynamicsin robotit ovat

Robottien liikkeet ylös ja alas eri pinnoilla ovat vaikuttavia, mutta Boston Dynamics ei vielä ole saanut kaksijalkaisia robottejaan todelliseen ympäristöön. Ne eivät myöskään vielä hallitse tehtäviä, jotka vaativat ihmiskäden moninaisia taitoja.

VIDEO: Kokeneetkin robotit kaatuvat ja kompastelevat

Kaikkein kehittyneimmätkin käsi- ja sormiproteesit ovat vasta viime aikoina oppineet tuntemaan esimerkiksi esineen pintaa ja lämpötilaa. Ja kahden robottikäden yhteispeli on käytännössä vielä aivan olematonta.

Teslan Optimus on siis kaikkea muuta kuin viittä vaille valmis. Toisaalta Teslan kokemukset, tuhannet laboratoriotunnit ja valtava määrä rahaa luovat hyvät lähtökohdat ihmismäisen robotin kehitystyölle.